Propranololul reduce tremuratul în boala Parkinson

Neurologul Rick Helmich de la Radboud University Medical Center a efectuat un studiu pe 27 de pacienți cu Parkinson care prezentau tremurături. Aceștia au primit propranolol într-o zi și un placebo în ziua următoare. Răspunsul la stres a fost măsurat prin mărimea pupilei și ritmul cardiac, care a crescut în timpul calculelor. Așa cum era de așteptat, fără medicație, tremurăturile s-au înrăutățit în timpul stresului.

Studiul a arătat că propranololul a redus tremurul atât în repaus, cât și în timpul stresului. Scanările RMN au arătat că, după administrarea medicamentului, circuitul cerebral responsabil pentru tremurături a prezentat o activitate mai redusă. Acest lucru sugerează că noradrenalina, hormonul stresului, acționează ca un amplificator, crescând intensitatea tremurului în zona de mișcare a creierului.

Propranololul inhibă acest efect amplificator și reduce astfel simptomele

Interesant este faptul că propranololul a acționat, de asemenea, pentru a reduce tremurul în repaus, deoarece sistemul de stres este ocazional activ chiar și în repaus, ceea ce duce la fluctuații spontane ale tremurului. Sistemul de hormoni de stres nu este activ doar în condiții de stres, ci joacă un rol și în repaus.

Helmich prescrie deja propranolol pentru unii pacienți cu Parkinson, dar în aproximativ patruzeci la sută din cazuri, acesta poate să nu fie eficient împotriva tremurăturilor. Dacă aceasta nu funcționează, medicii pot lua în considerare propranololul ca opțiune. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare efecte secundare precum scăderea tensiunii arteriale.

În plus față de studiile privind medicamentele, echipa lui Helmich analizează, de asemenea, modificările stilului de viață care ar putea ajuta în cazul bolii Parkinson. Ei investighează în prezent dacă mindfulness poate influența pozitiv sistemul de stres, deoarece nu este nevoie de mult pentru a declanșa un răspuns la stres – care determină oamenii să tremure mai mult, scrie sciencedaily.