Deşi tranzacţiile au scăzut cu 80%, proprietarii de terenuri continuă să păstreze preţurile ridicate. Estimată la 40%, scăderea de preţ a ajuns, în medie, la doar 20%-30%. Cea mai mare tranzacţie cu terenuri de anul trecut, din punctul de vedere al preţului pentru un metru pătrat, a fost de 7.000 de euro, sumă plătită pentru un teren din zona Aviaţiei din Capitală. Prin comparaţie, cu un an înainte, în 2007, cel mai mare preţ plătit pe un teren fusese de 4.500 euro/mp. V
Deşi tranzacţiile au scăzut cu 80%, proprietarii de terenuri continuă să păstreze preţurile ridicate. Estimată la 40%, scăderea de preţ a ajuns, în medie, la doar 20%-30%.
Cea mai mare tranzacţie cu terenuri de anul trecut, din punctul de vedere al preţului pentru un metru pătrat, a fost de 7.000 de euro, sumă plătită pentru un teren din zona Aviaţiei din Capitală. Prin comparaţie, cu un an înainte, în 2007, cel mai mare preţ plătit pe un teren fusese de 4.500 euro/mp. Vremea creşterilor spectaculoase a trecut însă.
Speculaţiile agresive din ultimii patru-cinci ani au determinat apariţia unei bule pe piaţa terenurilor chiar înaintea celei din piaţa locuinţelor. Primele victime au fost chiar proprietarii de terenuri care au cumpărat pe credit mii de metri pătraţi, sperând să revândă rapid cu un profit de peste 30%.
„Proverbul cu ulciorul nu e deloc exagerat. Ştiu mulţi oameni care acum încearcă cu disperare să rostogolească credite contractate pentru cumpărarea de terenuri, în speranţa că piaţa îşi va reveni. Visuri. Nu se va mai reîntoarce vreodată pe coordonatele din 2007-2008“, spune fostul broker imobiliar Mihai Nedelcu, retras din imobiliare din 2007, în favoarea afacerilor în IT.
Care e situaţia acum? Unii analişti speră că, atâta vreme cât terenurile au fost prima victimă, să fie şi primul sector care îşi revine. Întrebarea e cum, în condiţiile în care mii de hectare disponibile pe piaţă nu-şi găsesc cumpărătorii, chiar dacă sunt mai ieftine şi cu 70%. Potrivit lui Costin Lazăr, managerul general al Neoland Invest, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 80% faţă de anul trecut, iar preţurile, cu 20%-30%.
Piaţa, între inconştienţă şi scădere
Chiar în condiţiile unei scăderi economice preconizate la 7%-8% din PIB şi cu devalorizarea majorităţii afacerilor şi activelor de pe piaţă, mulţi proprietari încă aşteaptă apariţia „fraierului care plăteşte“. Greu altfel s-ar putea explica preţurile cerute acum pe piaţă. Potrivit anunţurilor de pe portalul imobiliare.ro, preţurile terenurilor din Capitală oscilează între 4.999 euro/mp în Primăverii şi 160 euro/mp în Chitila, pentru terenuri cu suprafeţe mai mari de 600 mp, în vreme ce pentru terenurile mai mici de 600 mp se cer 2.500 euro/mp în Calea Călăraşilor şi 89 euro/mp în Calea Giurgiului. Cum se va termina anul pentru jucătorii din piaţa terenurilor? Teoretic, cei care au cumpărat înainte de 2008 vor putea vinde la preţuri mai mici, care să le asigure un minim de profit. Ceilalţi au puţine oportunităţi anul acesta, iar băncile care au acceptat terenuri drept garanţii imobiliare riscă să-şi majoreze portofoliile de active toxice cu sute sau mii de hectare.
712 de euro/mp a fost preţul mediu estimat de Colliers pentru terenurile din Capitală în 2008. Valoarea destul de ridicată este motivată de reorientarea către parcelele din zonele centrale.
Cu o medie de 712 euro/mp în Capitală, piaţa terenurilor a creat prima bulă imobiliară autohtonă. În 2009, preţurile au scăzut, în medie, cu peste 20%.