Proprietari în agonie: 49 de hectare de birouri vor sta neînchiriate

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti va ajunge în acest an la aproape 30%, suprafaţa neînchiriată ajungând astfel la 490.000 metri pătraţi, în condiţiile în care stocul va atinge peste 1,8 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul lui 2010, potrivit unui studiu al RealTime. "Odată cu mărirea stocul de birouri în anul 2009, aspect ce conduce la înăsprirea concurenţei pe acest segment, şi îngreunării procesului de ocupare sau îndepărtării momentului pentru e

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti va ajunge în acest an la aproape 30%, suprafaţa neînchiriată ajungând astfel la 490.000 metri pătraţi, în condiţiile în care stocul va atinge peste 1,8 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul lui 2010, potrivit unui studiu al RealTime.

„Odată cu mărirea stocul de birouri în anul 2009, aspect ce conduce la înăsprirea concurenţei pe acest segment, şi îngreunării procesului de ocupare sau îndepărtării momentului pentru exit-ul din business, ca urmare a diversificării şi creşterii ofertei, rata de neocupare a spaţiilor de birouri va continua să fie ridicată şi în anul 2010, suprafaţa neocupată din stocul total existent ajungând la 28,8% la nivelul Bucureştiului”, se arată în studiul Real Time.

Autorii studiului menţionează că nivelul mare al spaţiilor neocupate se datorează în special finalizării lucrărilor în 2009-2010 la cele mai mari parcuri de afaceri din România, având până la 100.000 metri pătraţi închiriabili.

Un alt factor important este eliberarea unor spaţii de birouri de către chiriaşii care şi-au restrâns sau închis activitatea. Rata de neocupare în urmă cu un an şi jumătate se apropia de zero în Bucureşti, aceasta crescând vertigios pe parcursul anului 2009.

200 de clădiri de sticlă în Bucureşti

Anul trecut au fost finalizate clădiri de birouri totalizând aproape 350.000 de metri pătraţi inchiriabili, cea mai mare suprafaţă livrată vreodată în Bucureşti. Pentru acest an finalizările programate însumează 242.700 de metri pătraţi.

Potrivit RealTime, în Bucureşti există 200 de clădiri de birouri de clasa A şi B răspândite neuniform în diferitele zone ale oraşului, respectiv 45% în centru, 23% în nord, 20% în centru-nord.

Ca suprafaţă, zona de nord este pe primul loc, cu 42% din aria de spaţii de birouri construite sau cu finalizare în acest an, fiind urmată de centru, cu 28,8% din total, şi centru-nord, cu 19,6%. Sudul Bucureştiului a atras doar 0,7% din suprafaţa de birouri construită, iar estul 1,4%.

Zona de nord înregistrează de altfel şi cel mai mare grad de neocupare, raportat la suprafaţa de birouri construită, care ajunge la 36%, potrivit RealTime. Clădirile din zona centrală sunt ocupate doar în proporţie de 75,8%, cele din centru-nord – 81%, iar în Vest rata de neocupare ajunge la 23,4%.

Presiune pe chirii

În ceea ce priveşte chiriile, în prezent, lunar, un metru pătrat de birouri în imobilele de clasa A costă între 13 şi 23 euro/mp/lună, iar în cele de clasa B sau în vilele cu destinaţia birouri între 7 şi 15 euro/mp/lună.

Niveluri mai scăzute se obţin pentru spatiile preînchiriate sau subînchiriate.

Potrivit analizelor RealTime, nivelul mediu al chiriilor din centrul Bucureştiului este de 14-21 euro/metrul pătrat/lună, în timp ce nivelurile cele mai scăzute sunt înregistrate în nordul oraşului (9-14 euro/metrul pătrat/lună) sau în vest şi est (8-13 euro/metrul pătrat/lună).

SURSA: Mediafax