Obligație fără excepții pentru proprietarii de locuințe din România. Ai doar 30 de zile să rezolvi

Bloc, apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietarii de locuințe, în vizorul ANAF! Fiscul intenționează să controleze și chiriile, cu scopul de a strânge bani la bugetul statului. Noile reguli au fost publicate pe site-ul Agenției.

Proprietarii de locuințe care închiriază, impozitați

Proprietarii de locuințe, luați în vizor de ANAF! Conform documentului, toți proprietarii care închiriază sunt obligați să plătească impozit pe venit. Cu toate acestea, în realitate, tot mai multe locuințe sunt închiriate la negru. Iar cei care le dețin nu își declară veniturile.

ANAF a intensificat supravegherea asupra proprietarilor care nu își declară apartamentele sau locuințele închiriate. Agenția a publicat un ghid cu regulile în acest sens. Potrivit acestor reguli, toate contractele de închiriere trebuie declarate.

Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului sau de la apariția unei modificări contractuale. Un exemplu ar fi ajustarea prețului de închiriere sau a duratei. Impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit de proprietari până la data de 25 mai a anului următor.

Declarația unică privind impozitul pe venit poate fi depusă la unul dintre ghișeele ANAF, prin poștă sau online, utilizând platforma Spațiu Virtual Privat, dezvoltată de Fisc.

ANAF / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ce sume vor fi impozitate?

Veniturile din chirii sunt impozitate cu o rată de 10%, după deducerea unei cotizații de cheltuieli de 20%, fără a fi necesare documente de justificare.

Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei reprezintă o sumă neimpozabilă. Procentul de 10% se aplică pentru suma de 1.600 de lei. Astfel, proprietarul ar trebui să plătească în jur de 160 de lei. Persoanele care obțin venituri mai mari decât șase salarii minime brute trebuie să plătească și contribuția la sănătate, care este de 10%.

În realitate, totuși, există mulți proprietari care nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor. Conform unui studiu realizat de o agenție imobiliară printre peste o mie de proprietari, jumătate închiriază fără a încheia un contract.

De asemenea, sunt mulți cei care, după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin intermediul unei agenții imobiliare, nu-l înregistrează la ANAF. Situația este și mai pronunțată în cazul celor care închiriază în regim hotelier.

„Crește gradul de siguranță în relația cu un chiriaș, în special rău-platnic, versus un contract de închiriere dacă nu e declarant și chiriașul devine rău-platnic, tu nu ai nicio pârghie să îl poți executa pentru că tu în spate ai făcut o evaziune fiscală”, a declarat Christian Tudorache, reprezentantul unei agenții imobiliare, pentru Pro TV.

În general, ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat închirierea locuințelor prin intermediul asociațiilor de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care ajung în conturile lor bancare. Cei care sunt descoperiți în această situație se confruntă cu riscul unei amenzi de 500 de lei. La acestea, se adaugă plata taxelor restante pentru veniturile nedeclarate.