Asigurările obligatorii de locuințe devin din ce în ce mai scumpe

Proprietarii de locuințe vor plăti în plus! Acum, poți proteja locuința împotriva dezastrelor naturale cu o poliță care costă maxim 130 lei pe an. Cu toate acestea, doar una din cinci case din România este asigurată.

Dezastrele naturale, pe care nu le putem prevedea sau preveni, devin tot mai frecvente nu doar în România, ci la nivel global. Astfel, asigurătorii iau în considerare majorarea prețului poliței obligatorii pentru protecția locuinței. Impactul acestui riscuri climatice devine tot mai pronunțat și va afecta în mod inevitabil prima de asigurare.

În cazul în care asigurătorii plătesc despăgubiri din ce în ce mai mari, există posibilitatea ca această poliță să devină mai scumpă în viitor. Reprezentanții din industrie asigură că cel puțin până la sfârșitul anului, prețul poliței pentru protecția locuinței împotriva fenomenelor meteorologice extreme nu va crește.

În prezent, pentru a-ți asigura casa împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor, plătești maximum 130 lei pe an. La nivel național, patru din cinci locuințe nu au o asigurare obligatorie. Potrivit datelor oficiale, Bucureștiul și județul Ilfov au cea mai mare rată de acoperire în acest sens, cu 40% din casele aici fiind asigurate obligatoriu, conform TVR1.

asigurare-locuinta
Se scumpesc asigurările pentru locuinţe

În județul Vaslui, doar o locuință din o sută este asigurată

Pe de altă parte, în județul Vaslui, doar una din o sută de locuințe este protejată în caz de dezastre naturale. Anul trecut s-au înregistrat peste 4000 de dosare de daună și s-au plătit despăgubiri în valoare de aproape 24 de milioane de lei. Aproximativ jumătate din această sumă a fost achitată în județul Gorj, ca urmare a cutremurelor.

Asigurarea obligatorie nu include despăgubiri pentru furtuni, care au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii cinci ani. Cea mai mare despăgubire plătită din cauza unui risc de furtună a fost de aproximativ 80.000 de euro, înregistrată anul trecut.

Conform legii, absența unei asigurări de locuință împotriva dezastrelor naturale poate atrage o amendă de până la 500 de lei. Autoritățile locale au aplicat însă doar avertismente până în prezent.

Numărul de catastrofe naturale crește la nivel global

Crescând numărul de catastrofe naturale la nivel global, este posibil să vedem o creștere a costurilor asigurărilor de locuințe. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) se confruntă cu dificultăți financiare semnificative, ceea ce ar putea duce la majorarea costurilor asigurării obligatorii împotriva dezastrelor (PAD) începând din anul viitor.

Conform informațiilor analizate de Profit.ro și a raportului de solvabilitate al PAID pentru anul 2023, există semne că prima de asigurare actuală ar putea să nu fie suficientă pentru a acoperi pierderile. Mai multe puteți citi aici.