Apartamentele nu vor mai putea închiriate vizitatorilor. Tot mai multe destinații turistice din sudul Europei protestează față de numărul mare de turiști care le invadează orașele și de închirierile locale care au ajuns foarte scumpe. După Lisabona, Veneția și Barcelona, pe lista orașelor care luptă cu turismul excesiv se adauagă și Valencia.
Proprietarii de apartamente au interzis
Regiunea Valencia din Spania urmează să dea amenzi de până la 600.000 de euro pentru chiriile pe termen scurt, fără licență, pe piața neagră, precum și pentru apartamentele în stil Airbnb.
Este o încercare de a opri supraturismul în zonă, care a pus o presiune suplimentară asupra facilităților publice locale și a dus la creșterea prețurilor pentru închirierea caselor în destinațiile turistice europene-cheie, relatează Euronews.
Potrivit Airbtics, o companie de analiză Airbnb, cazarea medie pe Airbnb sau închirierea pe termen scurt din Valencia are o rată medie de ocupare de 79%, fiind rezervată, annual, pentru 288 de nopți.
Cu o rată zilnică de 93 EUR în medie, în 202, gazdele au înregistrat un venit de aproximativ 27.000 EUR pentru întregul an.
Piața închirierii pe termen scurt din Spania joacă un rol-cheie în susținerea economiei locale
Începând cu 15 aprilie, existau 9.128 de înregistrări active pe Airbnb, potrivit Airbtics. Cartierele din Valencia, care înregistrează cea mai mare cerere de închirieri pe termen scurt, sunt Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda.
Piața închirierii pe termen scurt din Spania include mai multe apartamente, în afară de Airbnbs. Ca atare, este deja o piață foarte stabilă și joacă un rol-cheie în susținerea economiei locale.
Economia neagră provoacă preocupări legate de siguranță
În ultimele luni, a existat o creștere a închirierilor pe piața neagră, determinată atât de proprietarii locali, cât și de expatriați străini care doresc să intre pe piața profitabilă a închirierilor pe termen scurt din Spania.
Nuria Montes, un oficial de turism din Valencia, a declarat cu privire la aceste închirieri pe piața neagră:
„Nu putem permite o economie subterană din cazare. Ei scapă de orice tip de control. Evident, nu plătesc taxe. Nu se știe dacă proprietarii își îndeplinesc obligațiile față de lucrătorii lor. Dar principalul lucru este siguranța. Nu știm dacă se respectă regulile pentru incendii, urgențe, planuri de evacuare”.
Peste 50.000 dintre apartamentele nereglementate sunt închiriate pe termen scurt în Valencia
Potrivit lui Montes, ”50.000 sau mai multe dintre aceste apartamente nereglementate sunt închiriate pe termen scurt în regiunea Valencia”.
În prezent, Valencia cere proprietarilor care închiriază case pe termen scurt să aibă o licență turistică la Registrul Turismului din Valencia.
Ei trebuie să trimită informații importante, cum ar fi detaliile proprietății, utilizarea proprietății, conformitatea cu standardele de calitate și siguranță.
Alte documente necesare includ dovada proprietății, planurile proprietății, certificatele de eficiență energetică, dovada asigurării și multe altele.
Valencia este doar ultima dintr-o listă a destinațiilor din sudul Europei, cum ar fi Lisabona, Barcelona, Veneția și Split, care a anunțat măsuri pentru a controla excesul de turism.
Barcelona lucrează pentru eliminarea treptată a tuturor apartamentelor în stil Airbnb
Barcelona a dezvăluit deja că lucrează pentru eliminarea treptată a tuturor apartamentelor în stil Airbnb. Asta va include și acele închirieri care operează sub o licență valabilă.
Veneția a anunțat că va limita numărul grupurilor de turiști la 25 de persoane per grup și va restrânge acostarea navelor de croazieră, în timp ce localnicii din Split protestează împotriva turismului excesiv.
De ce a crescut piața închirierilor pe termen scurt în Spania
Spania este un punct fierbinte turistic în Europa datorită climei, orașelor pline de viață, culturii și infrastructurii solide. În ultimii ani, acest lucru a dus la un boom al opțiunilor de cazare, cum ar fi vile, cabane și apartamente, în locul tradiționalelor hoteluri.
Pe fondul crizei costului vieții, vacanțele și închirierile pe termen scurt oferă o alternativă mai ieftină turiștilor care își doresc o vacanță, dar nu vor să cheltuiască prea mult pe hoteluri. În multe cazuri, acestea oferă o experiență de vacanță mai autentică, cu mai multă flexibilitate, facilități și confidențialitate.
Creșterea serviciilor de rezervare digitală și a platformelor online a contribuit, de asemenea, la creșterea închirierilor pe termen scurt. În multe cazuri, site-urile de rezervări online dubioase le-au permis și proprietarilor fără licență să își listeze proprietățile, adesea la prețuri mai ieftine, atrăgând astfel mai mulți vizitatori.
Simultan, companiile imobiliare din Spania au investit mult în marketing, pentru a atrage mai mulți proprietari și investitori străini pe piața închirierilor pe termen scurt.