Impozitele pe locuințe s-ar putea tripla anul viitor

De anul viitor, impozitele pe locuințe s-ar putea tripla în marile orașe. În anul 2025, se vor schimba regulile de calcul, astfel că, românii vor plăti taxa în funcție de valoarea imobilului. În prezent, impozitul pe locuință se calculează în funcție de suprafața locuințelor. De anul viitor, în marile orașe, taxa ar putea fi cel puțin 0,1% din valoarea locuinței. Primăriile locale pot stabili procentul și în funcție de investițiile făcute.

Spre exemplu, impozitul pentru un apartament cu trei camere din București este 300 de lei. De anul viitor, însă, românii ar putea plăti aproape 700 de lei.

Ministerul Finanţelor lucrează deja la un program pilot, pe care îl va testa în câteva localităţi. E-proprietatea este platforma prin intermediul căreia se va stabili valoarea clădirilor rezidențiale. Ea ar putea fi gata până la finalul anului 2024 și testată în anul 2025 în marile orașe. În anul 2026, va deveni operațională la nivel național.

Despre e-Proprietatea

e-Proprietatea este un angajament în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin ea, valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață, nu se vor mai folosi standardele notarilor. e-Proprietatea va consta într-o bază de date, care se va forma la nivel național, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

Ministerul Finanțelor va colecta baza de date de la cadastru, notari și de la autoritățile locale. Pe baza lor, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Noul sistem de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2026 la nivel național. Pe scurt, peste doi ani, românii vor trebui să plătească un impozit bazat pe evaluărilor statului român, ce va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.

„e-Proprietatea ar urma să fie platforma pe baza căreia vor fi calculate noile taxe pe proprietate, în funcție de valoarea acestora (terenuri, case, apartamente etc.) Nu este exclus ca această bază de date să stea și la baza viitorului impozit progresiv, a noii modalități de taxare a averilor.

E nevoie de clarificări de la Ministerul Finanțelor pentru că există riscul ca aceste date să fie folosite abuziv, să creeze modificări semnificative în piața imobiliară dacă vor fi însoțite de acel mercurial.

Prețurile imobiliarelor ar trebui stabilite de piața liberă, de raportul dintre cerere și ofertă și nu în mod arbitrar, de stat sau de orice altă instituție”, a declarat analistul Adrian Negrescu într-un interviu.

Adrian Negrescu
Adrian Negrescu (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)