Românii ar putea plăti impozite mult mai mari, arată un proiect de lege, dacă aceștia nu au asigurare la casă. Pe lângă impozite mai mari, ei riscă și o amendă, se arată în proiectul inițiat de Alexandru Bola și Alexandru Kocsis.
În expunerea de motive se arată că este nevoie de o analizare a modificărilor prevederilor legislative pentru ca legea să fie respectată, mai ales în contextul în care au fost destule cutremure recente în Turcia, Siria și România.
”Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, arată inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive a acestuia.
Impozite mai mari pentru acești români, dar și o sancțiune contravențională
Inițiatorii proiectului de lege mai spun că acei români care încheie o asigurare facultativă ar trebui să beneficieze de un stimulent fiscal. Trebuie menționat că, potrivit legii, încheierea unei asigurări facultative implică și închirierea unei asigurări obligatorii.
Totuși, în expunerea de motive se mai arată că acei români care nu încheie o asigurare obligatorie vor plăti un impozit mai mare, dar vor primi și o sancțiune contravențională.
”În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai arată în expunerea de motive.
Puțini români ai locuințele asigurate
Proiectul de lege mai arată că lista persoanelor care nu au închiriat asigurare obligatorie ar urma să fie transmisă Instituției Prefectului, iar aceasta va lua măsurile necesare.
Cutremurele pot apărea oricând și nimeni nu poate prezice cu exactitate când urmează să aibă loc. Chiar și așa, nu mulți români și-au făcut asigurare obligatorie pentru locuință, deși așa este legal.
Cele mai recente date, din ianuarie anul acesta, arată că doar 20 de procente din oameni au locuințele asigurate obligatoriu, ceea ce este extrem de puțin.