Mai precis, autoritățile din Galați au decis interzicerea plantării florilor sau amenajarea gazonului fără o autorizație de la Primărie. Cei care nu respectă legea pot fi amendați cu 2.500 de lei, lucru care a fost deja votat în Consiliul Local.

De asemenea, printre alte lucruri interzise în fața blocului se numără și creșterea animalelor altele decât cele de companie, facerea grătarelor sau grădinăritul după bunul plac.

Primarul din Galați a oferit o explicație

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, a susținut că asociațiile de locatari care doresc să dispună de spațiul din fața blocului au posibilitatea de a intra într-o formă de parteneriat cu primăria. Astfel, oamenii vor putea dispune de spațiile din fața blocurilor spre a fi amenajate.

„Regulamentul acesta reprezintă un compendiu de reguli cetățenești pentru că unii sunt certați cu bunul simț, nu au cei șapte ani de acasă. Am trecut de la reguli de conduită în parcuri până la reguli ce țin de spațiile verzi, însemnând că din acest moment nimeni nu mai are voie să planteze orice, oricând și oricum pe domeniul public, va fi nevoie de autorizație de la primărie, inclusiv în cazul florilor sau al gazonului.

Dacă asociațiile de locatari doresc să dispună de spațiul din fața blocului, prin acest regulament au posibilitatea de a intra într-o formă de parteneriat cu primăria, de a dispune de spațiile din fața blocurilor spre a fi amenajate”, a declarat Ionuț Pucheanu, conform expressdedunare.ro

Plantarea pe domeniul public și aliniamentele stradale este stric interzisă

Astfel, oamenii din Galați trebuie să știe că „plantarea pe domeniul public și aliniamentele stradale, de arbori și arbuști fructiferi de orice fel, este stric interzisă”.

Mai mult, locuitorii din Galați nu au voie să culeagă plante medicinale, iarbă de gazon sau fructe de pe domeniul public.

Este interzisă și practicarea jocurilor sportive pe spațiile verzi, dar și agățarea de anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâți în urma unor fenomene naturale.

„Spaţiile verzi date în administrare gratuită vor fi întreţinute de administrator, întreținerea constând în:

a) lucrări de salubrizare a zonelor verzi, constând în colectarea gunoiului (deşeuri menajere, hârtii, ambalaje etc.) cu o frecvenţă suficientă pentru a asigura o stare permanentă de curăţenie;

b) lucrări de întreținere gazon în perioada aprilie-octombrie, cel puţin o trecere pe săptămână, în funcţie de condiţiile climatice şi gradul de dezvoltare a vegetaţiei;

c) lucrări de greblat frunze şi crengi în perioada noiembrie-decembrie, cel puţin o trecere pe lună;

d) lucrări de plantare a materialului dendrologic în campania de plantări din primăvară (15 martie-15 aprilie) şi toamnă (15 octombrie-15 noiembrie), numai după obținerea avizului Primăriei Municipiului Galaţi, prin intermediul serviciului de specialitate;

e) udarea materialului dendrologic plantat: 2 intervenții pe săptămână în perioada aprilie-mai si luna septembrie si 3 interventii/saptamana in perioada iunie-august.

f) lucrări de tuns gard viu, executate în perioada mai-septembrie, o tundere pe lună, acestea vor fi conduse prin tundere până la înălţimea de maximum 1,00 m”, se arată în Hotărârea Consiliului Local.