Proprietarii de apartamente trebuie să știe urgent acest lucru! Anunțul venit chiar acum de la Guvern: Va fi total interzis

bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Anunțul momentului pentru proprietarii de apartamente. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a venit cu mai mult detalii legate despre interzicerea închirierii locuințelor care se află în blocurile cu risc seismic.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a fost întrebat, în cadrul briefingului de presă de la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 1 martie, dacă expertiza în ceea ce privește clădirile trebuie să fie una tehnică sau vizuală.

”Sunt două etape, cum vă spuneam; prima etapă este evaluarea vizuală rapidă. Dacă în etapa evaluării vizuale rapide specialistul, care, încă o dată, nu trebuie să fie un expert în seisme, poate fi și un inginer constructor, poate fi un inginer angajat al primăriei, vede anumite elemente de deformare a structurii, de fisuri pe clădire, cunoscând și istoricul clădirii, adică când se deplasează la fața locului, el deja știe, este o clădire construită în anii 30, de exemplu, cu o posibilitate de a fi risc seismic, dar constată anumite elemente, există metodologie aprobată pentru asta, dacă constată anumite elemente care conduc la ideea că acea clădire trebuie expertizată, se trece la a doua etapă, și anume la expertizarea acestei clădiri, fie că e vorba de școală, spital sau orice altă”, spune ministrul.

Momentul în care închirierea este interzisă

Ulterior, ministrul Cseke Attila a fost întrebat când se interzice închirierea, acesta precizând că din momentul întocmirii raportului de expertiză.

”Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Închirierea… interdicția închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză. Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poți să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancțiuni inclusiv pentru autoritatea locală și inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid și în urma evaluării se cere o expertizare”, mai spune oficialul român.

Clădirile trebuie reevaluate

Ministrul Cseke Attila a precizat că ”astăzi avem în vigoare un normativ pe riscul seismic din 2019. Evident că cele care sunt expertizate acum 20 de ani vor trebui reevaluate”.

După ce a fost întrebat de un reporter dacă pentru acelea nu se va interzice desfășurarea activităților, oficialul a mai spus că ”legea prevede anumite etape, care sunt obligatorii. Deci, în momentul în care tu ai avut o evaluare, o expertizare acum 20 de ani de risc seismic 1, cred că este logic că situația de la sine nu s-a îmbunătățit, n-avea cum să se îmbunătățească dacă n-a intervenit la lucrarea respectivă. Normativul, sigur, la 10 ani se mai se mai clarifică, se mai completează, dar o expertizare de risc seismic de acum 20 de ani aproape sigur iese la aceeași clasificare, dacă nu mai sus și acum”.

”Nu există diferențe de criterii. Aceste chestiuni sunt chestiuni tehnice care sunt, cum să vă spun? La nivel internațional european, România nu derogă de la nimic din ceea ce înseamnă partea asta de proceduri de expertizare”, mai spune ministrul.

Doar anumiți experți au drept de atestare în acest domeniu

Ministrul a mai fost întrebat și despre proprietarii care fac expertize private, însă acesta a precizat ”depinde ce înțelegeți prin firme private. Domeniul acesta este reglementat, în sensul în care avem un număr de experți care au drept de atestare pe acest domeniu, de a expertiza aceste clădiri, de a clasifica clădirea risc seismic 1, 2, 3 sau 4. Nu poți să faci cu oricine, poți să faci numai cu aceste persoane. Lista lor este publică, e pe site-ul Ministerului Dezvoltării, inclusiv cu numere de telefon de la persoanele respective. Deci ei pot să emită un raport de expertiză care să certifice o anumită clasificare”.

Contractele de închiriere în clădirile de risc ar putea înceta în 30 de zile

Nu în ultimul rând, ministrul Cseke Attila a fost întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care au închiriat deja spații sau apartamente în clădirile cu risc seismic.

”Soluția propusă de către noi, având în vedere acest principiu important referitor la dreptul la viață și integritate fizică, care încă o dată specific, în accepțiunea noastră, este un principiu mai presus decât toate celelalte principii constituționale, inclusiv legat de dreptul de proprietate. Soluția noastră propusă este aceea ca la contractele de închiriere aflate în vigoare, din momentul intrării în vigoare a legii, în maxim 30 de zile acestea să înceteze de drept. Specific încă o dată, este vorba despre un proiect de lege care intră în dezbatere parlamentară, adică măsura pe care o propunem nu intră în vigoare peste 30 de zile. Vor fi dezbateri parlamentare. Noi vom susține acest text legislativ ca fiind absolut necesar pentru ocrotirea vieții persoanelor”, spune ministrul.

Referitor la activitățile comerciale care se practică în clădirile cu risc seismic, ministrul a precizat ”pentru celea avem prima ipoteză, acea ipoteză în care vorbim despre o suprafață mai mică de 4m² pe persoană și mai mult de 50 de persoane. Sigur, această constatare trebuie făcută de către autoritatea statului, care în acest caz poate fi ori primărie, ori Inspectoratul de Stat în Construcții, deci există soluții și pentru spațiile comerciale. Ele se supun la un regim asemănător cu ceea ce prevedem pentru apartamente”.