Este esențial ca toți proprietarii de câini din România să fie informați, indiferent dacă locuiesc la bloc sau în curte. Există noi reguli referitoare la identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân!
Reguli noi pentru proprietarii de câini. Ce trebuie să știi, indiferent de domiciliu
Reguli noi pentru proprietarii de câini din România. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a introdus în dezbatere publică un proiect de modificare a ordinului referitor la aprobarea normelor pentru identificarea și înregistrarea câinilor care au stăpân.
Proprietarii de câini sunt obligați să înregistreze animalele în termen de maximum cinci zile de la achiziționare. Aceasta este una dintre dispozițiile cheie ale proiectului:
„Câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, vor fi înregistrați sau identificați și înregistrați, după caz, conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare”, prevede proiectul.
În plus, conform proiectului, persoanele care sunt deținătoare ale câinilor născuți pe teritoriul României sunt responsabile să solicite identificarea și înregistrarea animalelor în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de cel mult 90 de zile de la naștere sau înainte de a le vinde, dona gratuit sau a le lăsa să pătrundă în spații publice.
„În termen de maximum 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora”, prevede legea.
Prevederi referitoare la Registrul de Evidență al Câinilor cu Stapân
În situația câinilor născuți pe teritoriul României, dacă adresa indicată în documentele de identitate ale proprietarului diferă de locul unde câinele este găzduit și crescut, ambele adrese trebuie înregistrate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân.
„Registru de evidență a câinilor cu stăpân este o colecție de informații în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde codurile alocate pentru imprimarea microcipurilor, seriile și numerele alocate pentru imprimarea carentelor de sănătate și pașapoartelor, datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile sanitarveterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică și arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilității câinilor, microcipurilor, carnetelor de sănătate și pașapoartelor”, potrivit ANSVSA.
Conform altor dispoziții, câinii cu stăpân proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe trebuie să fie înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României, cu condiția ca aceștia să rămână în țară pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile.
Prevederi referitoare la confidențialitatea datelor
În plus, proiectul propune impunerea unei cerințe de a asigura confidențialitatea tuturor informațiilor la care au acces utilizatorii Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) care dispun doar de dreptul de a accesa și vizualiza datele existente în registru.
În ceea ce privește câinii proveniți din adăposturile publice, procedura de identificare și înregistrare are loc în momentul adopției sau revendicării acestora, înainte de a părăsi adăpostul. De asemenea, se impune înregistrarea obligatorie în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) a datelor referitoare la adăpostul din care provin și ale noilor proprietari.
„Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare”, potrivit proiectului.