Proprietarii de locuințe din România sunt direct vizați! Taxa pe care ar trebui să o plătească toată lumea

bloc, blocuri, apartamente

SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietarii de locuințe sunt direct vizați! În România, 4 din 5 locuințe nu sunt acoperite în cazul dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor și altor evenimente imprevizibile care ar putea afecta grav bugetul unei familii.

În România, doar 17% dintre locuințe au o asigurare facultativă

În România, doar 17% dintre locuințe au o asigurare facultativă care le protejează de riscuri și probleme neașteptate, adică 4 din 5 locuințe nu sunt acoperite în cazul dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor și altor evenimente imprevizibile care ar putea afecta grav bugetul unei familii.

La sfârșitul anului 2023, București-Ilfov era pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuințe asigurate facultativ, adică pe lângă asigurarea obligatorie, 29% dintre locuințe aveau și o asigurare opțională.

Pe locul doi se află Regiunea Vest, unde 20% dintre locuințe aveau o asigurare facultativă, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) și Sud-Vest (10%). Chiar dacă Sud-Vestul este ultima regiune în topul celor mai asigurate, aici a avut loc o creștere semnificativă a despăgubirilor plătite pentru asigurările facultative. În această regiune, despăgubirile s-au dublat, înregistrând o creștere de 114% față de anul 2022.

„Cutremurele, incendiile, inundațiile și furtunile sunt doar câteva dintre riscurile care probabil că i-au făcut pe români să se îndrepte, chiar dacă cu pași timizi, către protejarea locuințelor lor. Creșterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări ne arată în mod constant cât de expuși suntem riscurilor și cât de mult contează să fim asigurați”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Alexandru Ciuncan (SURSA FOTO: UNSAR)

„În contextul în care despăgubirile achitate în baza asigurărilor facultative de locuințe ca urmare a producerii incendiilor, furtunilor și inundațiilor au crescut semnificativ, unele chiar dublându-se, nevoia de asigurare devine cu atât mai mare. Soluția constă în încheierea unei asigurări care să corespundă specificului locuinței si nevoilor noastre”, a precizat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

Alina Bărbulescu (SURSA FOTO: LinkedIn)

În România, poți face o asigurare facultativă doar dacă ai deja o poliță de asigurare obligatorie PAD

În România, poți face o asigurare facultativă doar pentru locuințele care au deja o poliță de asigurare obligatorie PAD. Asigurările facultative oferă o protecție suplimentară, acoperind valoarea reală a clădirii și a bunurilor din ea. Acestea pot include o gamă largă de riscuri, cum ar fi cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de obiecte, inundații cauzate de probleme cu instalațiile de apă, defecțiuni ale centralei termice și daune la echipamentele electronice sau electrocasnice.

În plus, o asigurare facultativă poate fi personalizată cu clauze suplimentare, adaptate nevoilor fiecărei locuințe. De exemplu, poți include acoperiri pentru daunele aduse vecinilor, probleme cu panourile solare sau intervenții de urgență, cum ar fi reparații la instalațiile de apă, gaze sau încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului și ale sistemelor de acces în locuință.