Proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor în termen de şase luni, perioadă în care PAID estimează că va înregistra un milion de contracte.

„Ar fi bine dacă am depăşi 10% (din numărul total al locuinţelor din România, n.r.) în următoarele şase luni. Asta înseamnă ca până în ianuarie să fie un milion de asiguraţi”, a declarat joi Marius Bulugea, preşedintele – director general la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), după o conferinţă de presă.

Nu vor fi însă obligaţi să încheie în termenul de şase luni, până la 15 ianuarie, o asigurare cei care au o poliţă facultativă cu acoperire şi după jumătatea lunii ianuarie. După expirarea perioadei de valabilitate a asigurărilor facultative, dacă aceasta are loc după 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare.

Asigurarea va fi plătită în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului, potrivit lui Bulugea.

Poliţele pentru persoanele asistate social vor fi acoperite de autorităţi.

Pe de altă parte, Parlamentul urmează să aprobe, după finalizarea vacanţei, un set de modificări ale Legii 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, principala solicitare fiind legată de soluţionarea daunelor, conform reprezentanţilor PAID.

Asigurarea obligatorie acoperă doar o mică parte din valoarea locuinţei

„Suntem în al 8-lea an de la emiterea primului proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. (…) Legea 260 trebuie modificată”, a afirmat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

Ea a adăugat că asigurarea obligatorie acoperă doar o mică parte din valoarea locuinţei. Primele variază între 10 şi 20 de euro, pentru o valoare asigurată a locuinţei situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

Prima poliţă a fost încheiată de secretarul de stat din MAI

„Sperăm că populaţia va înţelege că produsul lansat astăzi nu este o taxă, ci un instrument de protecţie financiară minimă în cazul unui dezastru”, a spus Toncescu.

PAID a început joi emiterea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor. Prima poliţă a fost încheiată de secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră.

El a declarat că a făcut o asigurare pentru o sumă de 20.000 de euro, la una din locuinţele pe care le posedă şi pentru care nu avea asigurare facultativă.

Pe de altă parte, oficialul a afirmat că prefecturile din ţară vor furniza PAID datele cu privire la proprietarii şi proprietăţile care fac obiectul acestui tip de asigurare.

Reprezentanţii PAID susţin că sunt în posesia datelor a peste 10% din fondul naţional de locuinţe, care cuprinde peste opt milioane de unităţi, şi estimează că baza de date va fi completată în următorii doi ani.

Ce acoperă asigurarea obligatorie

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, când 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,54 milioane euro.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.

Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro.

După expirarea termenului de şase luni, cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi de primării cu amenzi între 100 şi 500 lei.

Asigurarea obligatorie acoperă cutremurele, inundaţiile sau alunecările de teren.

DEZBATERE:

Consideraţi că asigurarea obligatorie a locuinţelor este o taxă sau un instrument de protecţie financiară minimă în cazul unui dezastru?