Despăgubiri CASCO de peste 5 milioane de lei pentru doar 10 dosare
Cele mai mari 10 despăgubiri plătite în 2024 în baza poliţelor CASCO au însumat aproximativ 5,3 milioane de lei, potrivit celei mai recente analize publicate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Datele sunt aferente primelor zece luni ale anului trecut şi reflectă atât frecvenţa daunelor costisitoare, cât şi necesitatea protejării autovehiculelor printr-o asigurare facultativă.
Daune provocate de accidente, inundaţii şi coliziuni
„Cele mai mari 10 despăgubiri plătite anul trecut în baza poliţelor CASCO au ajuns la circa 5,3 milioane lei, potrivit celei mai recente analize realizate la nivelul asociaţiei. Aceste sume au fost acordate pentru daunele suferite de autoturismele asigurate şi avariate în accidente rutiere sau ca urmare a inundaţiilor şi a coliziunii cu alte obiecte”, precizează UNSAR.
Cea mai mare daună individuală despăgubită în baza unei poliţe CASCO a fost de aproape 830.000 lei, evidenţiind impactul financiar pe care îl pot avea evenimentele rutiere sau fenomenele naturale asupra bugetului personal. Potrivit datelor asociaţiei, în 2024, despăgubirile totale plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor CASCO au depăşit 2,3 miliarde lei – o creştere de circa 9% faţă de anul anterior.
CASCO, o investiţie în siguranţă
În condiţiile unei expuneri crescute la riscuri, atât în traficul urban, cât şi în condiţii meteo extreme, o poliţă CASCO devine tot mai relevantă. Aceasta acoperă o gamă largă de evenimente nedorite, de la accidente rutiere, lovituri şi zgârieturi, până la răsturnări, incendii, furturi sau vandalism. În plus, sunt incluse şi riscurile generate de fenomene naturale, precum cutremurele, grindina, căderile de copaci sau inundaţiile.
„În plus, în funcţie de politica fiecărei companii de asigurări, poliţele CASCO pot include şi servicii suplimentare, cum ar fi acoperirea costurilor pentru pierderea sau furtul cheilor, despăgubiri pentru pasagerii răniţi în accidente sau soluţii de asistenţă rutieră – ideale pentru a-ţi asigura continuitatea drumului atât în România, cât şi în Europa.
Poţi beneficia de servicii care îţi fac călătoria mai uşoară, ca de exemplu autoturism la schimb, cazare la hotel sau asigurarea condiţiilor necesare continuării călătoriei. Pe scurt, CASCO nu este doar o opţiune, ci o investiţie inteligentă pentru siguranţa maşinii şi protejarea bugetului personal în cazul apariţiei unor evenimente nefericite”, subliniază UNSAR.

UNSAR: Reprezentarea industriei pentru un viitor sustenabil
Fondată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) reuneşte 21 de companii de profil, care deţin împreună peste 90% din piaţa locală de asigurări. Misiunea sa include reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, promovarea unei pieţe stabile şi predictibile, precum şi sprijinirea dezvoltării durabile a industriei.
Activitatea UNSAR vizează atât consolidarea cadrului legislativ din domeniul asigurărilor, cât şi creşterea gradului de educaţie financiară în rândul populaţiei, pentru ca românii să fie mai bine pregătiţi în faţa evenimentelor neprevăzute.
De altfel, din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe, contribuind astfel la definirea direcţiilor strategice la nivel continental.
Asigurătorii membri ai UNSAR achită, în medie, despăgubiri de peste 5,6 milioane euro în fiecare zi calendaristică, ceea ce evidenţiază nu doar amploarea activităţii desfăşurate, ci şi rolul esenţial al asigurărilor în protejarea bunurilor şi a vieţii de zi cu zi.