Schimbarea culorii vehiculului implică anumite formalități. În acest sens, modificarea trebuie făcută în Cartea de Identitate a Vehiculului. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi?
Procedura pentru schimbarea culorii vehiculului și formalitățile necesare
Schimbarea culorii vehiculului implică o serie de pași administrativi care trebuie respectați pentru a actualiza informațiile din documentele oficiale. Conform legislației în vigoare, după ce vehiculul a fost vopsit sau colantat într-o culoare nouă, este obligatoriu să se efectueze modificarea corespunzătoare în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).
Iată care sunt pașii de urmat pentru schimbarea culorii vehiculului, potrivit RAR:
- Obținerea unei programări la Registrul Auto Român (RAR) – Pentru a efectua modificarea în CIV, trebuie să obțineți o programare la una dintre reprezentanțele RAR din zona dumneavoastră.
- Documentele necesare la RAR:
- Cererea activitate RAR – Aceasta va fi completată de către solicitant și semnată în prezența unui angajat RAR.
- Actul de identitate al solicitantului – Este necesar un document de identificare valabil, precum buletinul sau pașaportul.
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – Trebuie să aduceți cartea de identitate a vehiculului în original.
Dacă persoana care face solicitarea pentru schimbarea culorii vehiculului nu este și proprietarul acestuia, va fi necesară și o împuternicire notarială (pentru persoane fizice) sau o delegație (pentru persoane juridice).
Conform Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în CIV sunt: alb, galben, portocaliu, roșu, violet, albastru, verde, gri, maro, negru.
Aceste culori sunt standardizate pentru a facilita înregistrarea și identificarea vehiculelor.
Anumite culori la mașină le face mai predispuse la furt
În cazul în care v-ați gândit la schimbarea culorii vehiculului, trebuie să știți că aceasta poate influența, în anumite cazuri, probabilitatea ca mașina să fie furată. Deși există zvonuri conform cărora mașinile roșii ar fi preferate de hoți, datele arată contrariul. Conform unei companii de asigurări, doar un procent mic (2,81 din 1.000) din mașinile furate sunt roșii.
Mașinile verzi și negre par să fie mai atrăgătoare pentru hoți, însă culoarea argintie este considerată cea mai furată, fiind cu aproximativ 40% mai predispusă la furt decât alte culori. De asemenea, mașinile albe și albastre sunt și ele frecvent vizate.
Pe de altă parte, culorile vii și îndrăznețe precum galbenul și portocaliul sunt evitate de majoritatea infractorilor. Aceste culori sunt mai ușor de recunoscut, ceea ce face ca vehiculele respective să fie mai dificil de furat fără a atrage atenția.