Proprietarii de parcuri industriale caută metode să atragă clienţi

Proprietarii de parcuri industriale de logistice sunt dispuşi să ofere scutiri de la plata chiriei pe o perioadă care poate ajunge până la şase luni sau să reducă nivelul chiriilor cu până la 30% pentru a atrage clienţi noi în spaţiile disponibile, dar şi pentru a menţine actualii chiriaşi. "Proprietarii sunt dispuşi să acorde perioade de graţie la începutul contractului, dar acordă facilităţi şi pentru clienţii existenţi pentru a nu pierde chiriaşi şi a nu întrerup

Proprietarii de parcuri industriale de logistice sunt dispuşi să ofere scutiri de la plata chiriei pe o perioadă care poate ajunge până la şase luni sau să reducă nivelul chiriilor cu până la 30% pentru a atrage clienţi noi în spaţiile disponibile, dar şi pentru a menţine actualii chiriaşi.

„Proprietarii sunt dispuşi să acorde perioade de graţie la începutul contractului, dar acordă facilităţi şi pentru clienţii existenţi pentru a nu pierde chiriaşi şi a nu întrerupe fluxul de bani. Astfel, se oferă în general o lună de graţie, dar se dau şi două şi trei şi şase luni. Perioade mai lungi se dau rar, mărimea perioadei fără chirie fiind direct proporţională cu lungimea contractului”, a declarat Mihai Păduroiu, senior consultant industrial division la firma The Advisers/Knight Frank.

El a adăugat că facilităţile sunt acordate şi în funcţie de mărimea contractului, precum şi de aportul acestuia la venitul total şi vizează uneori şi reducerea chiriilor cu 5-30%, iar în unele cazuri chiar şi cu peste 30%.

Proprietarii de criză sunt mai flexibili

Spre exemplu, RGI Logistic Park deţine un parc industrial în judeţul Hunedoara, pe un teren de circa 120.000 de metri pătraţi. Parcul are o suprafaţă construită de 18.000 metri pătraţi şi pentru a atrage clienţi oferă şase luni de închiere fără chirie.

Şi George Mărgescu, managing partner Cefin Real Estate, dezvoltatorul a două parcuri industriale la Arad şi Bucureşti, a precizat că în actualele condiţii proprietarii sunt mai flexibili în ceea ce priveşte condiţiile contractuale.

„Suntem foarte flexibili, discutăm cu fiecare client în parte şi pe lângă perioade fără chirie de 1-2 luni, suntem dispuşi să realizăm investiţii suplimentare în spaţiile închiriate sau să acordăm chirii sezoniere, respectiv mai mari pe perioade de vârf şi mai mici pe perioade de scădere”, a spus Mărgescu.

Construcţia de spaţii industriale a scăzut de 9 ori

Activitatea pe piaţa industrială şi de logistică a fost extrem de limitată în prima jumătate a anului, un raport al companiei Colliers, publicat la începutul lunii, arătând că dezvoltatorii au finalizat în Bucureşti în această perioadă proiecte industriale totalizând 40.000 de metri pătraţi, suprafaţă de aproape nouă ori mai mică comparativ cu perioada similară din 2008. Stocul a ajuns astfel la 920.000 de metri pătraţi.

Din stocul total de spaţii, 92.000 de metri pătraţi erau neocupaţi la sfârşitul lunii iunie, rata de neocupare crescând astfel de la 4% în decembrie 2008, la 10% la 30 iunie.

SURSA: Mediafax