Această tendinţă reprezintă o continuare a evoluţiei de anul trecut, însă este o schimbare radicală faţă de anii precedenţi, când ocupanţii spaţiilor industriale erau formaţi, în principal, din retaileri de food şi non-food.
„România poate profita de situaţia economică dificilă din vestul şi centrul Europei prin încurajarea companiilor din segmentul producţie astfel încât acestea să deschidă unităţi de cercetare şi producţie. Costurile de operare ale acestor noi unităţi vor fi mai mici în comparaţie cu cele din ţările de origine. Reducerea de costuri este determinată de costurile reduse ale forţei de muncă şi de facilităţile fiscale care pot fi obţinute de la guvernul României”, consideră Gabriel Sfetcu.
Atragerea acestor companii ar putea creşte nivelul tranzacţiilor de pe acest segment de piaţă cu circa 20% în acest an, potrivit estimărilor consultanţilor imobiliari.
Piaţă dublă
Conform statisticilor Cushman, sectorul industrial al pieţei imobiliare aproape s-a dublat în 2011. „La sfârşitul trimestrului patru din 2011 puteam vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 mp, faţă de 75.000 mp la sfârşitul lui 2010“, explică reprezentantul Cushman, companie cu o cotă de 15% din piaţă, câştigată prin tranzacţionarea a 25.000 mp închiriabili.
Chiria practicată anul trecut pe acest sector s-a menţinut la o medie de 3,8 euro/mp, fără TVA, la suprafeţe de 4.000-5.000 mp şi contracte pe o durată de minim cinci ani. Compania estimează un nivel similar şi pentru acest an.
„În 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă”, conchide Sfetcu.