Modificări în Programul „Tomata” – sprijin extins pentru alte legume

Ministrul Florin Barbu a anunțat că sistemul de finanțare al programului „Tomata” va fi modificat, permițând fermierilor să primească sprijin pentru mai multe tipuri de legume cultivate în spații protejate.

„Anul acesta schimbăm sistemul de finanțare al Programului Tomata. Va fi programul ‘Tomata și alte legume în spații protejate’ și vom finanța fiecare mie de metri pătrați cu 1.500 de euro.

Asta înseamnă că un fermier care are 5.000 de metri pătrați poate lua 7.500 euro, nu doar 3.000 de euro, dar vrem să încurajăm să cultive și alte legume”, a explicat Florin Barbu.

Printre legumele care vor fi incluse în program se numără spanacul, salata, ceapa verde, ardeiul kapia, ardeiul gras și ardeiul Bianca. Astfel, fermierii vor trebui să cultive și alte legume pe lângă tomate, pentru a asigura o producție echilibrată și pe tot parcursul anului.

Distribuția culturilor în funcție de suprafață:

  • Fermierii care au 1.000 mp vor fi obligați să cultive doar tomate.
  • Cei cu 2.000 mp trebuie să cultive 1.000 mp cu tomate și 1.000 mp cu alte legume.
  • La suprafețe mai mari, cum ar fi 5.000 mp, doar 2.000 mp pot fi cultivați cu tomate, restul trebuind să fie alocați altor legume.

De asemenea, sprijinul financiar nu va mai fi limitat până la luna mai, ci va permite valorificarea producției până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât să existe o ofertă constantă de legume românești pe piață.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Programul „Usturoiul” – sprijin de 3.000 euro/hectar și integrare în comerțul modern

În 2025, programul „Usturoiul” va continua cu aceeași sumă de 3.000 euro/hectar, însă vor exista condiții mai stricte privind comercializarea produselor.

„Facturile care demonstrează comercializarea vor fi în e-Factura. Cantitățile trebuie să ajungă direct către unitățile de vânzare, cooperative sau direct în procesare. Nu se mai acceptă alte facturi pe alte coduri CAEN”, a precizat ministrul Agriculturii.

Acest sistem va preveni utilizarea fondurilor pentru alte scopuri și va asigura o mai bună transparență a procesului de subvenționare.

Ministrul Florin Barbu a subliniat că programul a avut succes, deoarece în prezent toate marile magazine de retail din România oferă usturoi românesc.

Modificări în Programul „Rabla pentru tractoare” – acces mai facil pentru fermieri

O altă schimbare importantă vizează Programul „Rabla pentru tractoare”, derulat prin Ministerul Mediului.

„Acolo au fost autorizate să participe la program doar anumite societăți și am luat o decizie împreună cu domnul Fechet (ministrul Mediului – n.r.), astfel încât fiecare fermier să-și poată depune singur proiectul, fără să depindă de firme autorizate”, a explicat Florin Barbu.

Anterior, doar cinci firme acreditate aveau acces la program, ceea ce a generat practici comerciale neloiale. Prin noile modificări, toți fermierii vor avea acces direct la platforma de aplicare pentru a beneficia de sprijinul pentru achiziționarea de tractoare și utilaje agricole.

Programul „Prima Seră” și sprijin pentru încălzirea serelor

Ministrul Agriculturii a anunțat că susține inițiativa senatorului George Scarlat privind programul „Prima Seră”, prin care fermierii ar putea primi 200.000 de euro pentru dezvoltarea serelor. Totuși, Florin Barbu a propus ca acest sprijin să fie condiționat de utilizarea unor sisteme de încălzire și depozitare modernă, pentru a evita situațiile în care serele funcționează doar sezonier.

„Dacă iar investim și facem 10 solarii, în loc să facem cinci pe care să le avem încălzite și cu unități de depozitare și de păstrare, nu am făcut nimic. Vrem să avem sere care produc tot anul,” a explicat oficialul.

Totodată, Guvernul pregătește un nou program numit „Prima Butelie”, destinat subvenționării gazului folosit pentru încălzirea serelor și solariilor. Fermierii vor putea primi subvenții pentru acciza la combustibil, similar cu ceea ce se întâmplă în alte sectoare agricole.

„Vrem ca fermierii români să fie competitivi cu cei din Uniunea Europeană, iar prin acest program le vom facilita accesul la gaz și alte resurse energetice necesare pentru încălzirea serelor”, a declarat Florin Barbu.

Bugetele alocate și impactul programelor

În 2023, Programul „Tomata” a beneficiat de plăți de 327,8 milioane de lei pentru 22.082 de beneficiari, iar în 2024 suma a crescut la 361,07 milioane de lei pentru 24.472 de beneficiari.

Pentru Programul „Usturoiul”, în 2023 s-au alocat 37,7 milioane de lei pentru 1.829 de beneficiari, iar în 2024 sumele au crescut la 79,2 milioane de lei pentru 2.702 de beneficiari.

În ceea ce privește Programul „Prima Butelie”, Guvernul estimează că va aloca aproximativ 200 de milioane de lei, iar sprijinul va fi destinat exclusiv fermierilor din bazinele legumicole din România.