Anunț pentru proprietarii de terenuri

Persoanele fizice și juridice care dețin sau utilizează terenuri agricole sau silvice, animale domestice sau sălbatice crescute în captivitate, utilaje și instalații agricole, construcții etc., sunt obligate să le declare la Compartimentul Registrul agricol din cadrul primăriei, pentru a le înregistra în Registrul agricol.

Conform Normelor tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2024-2029 și Ordonanței Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fizice și juridice sunt obligate să declare datele pentru înscrierea în registrul agricol în următoarele termene:

  • 5 ianuarie – 1 martie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate/folosință, clădirile cu destinația de locuință, construcțiile-anexă și mijloacele de transport cu tracțiune animală și mecanică, mașinile, utilajele și instalațiile pentru agricultură și silvicultură, efectivele de animale din gospodărie/unitatea cu personalitate juridică la începutul fiecărui an, precum și modificările intervenite în cursul anului precedent în efectivele de animale deținute, ca urmare a vânzării-cumpărării, a produșilor obținuți, a morții ori sacrificării animalelor sau a altor intrări-ieșiri;
  • 1 mai – 31 mai, pentru datele privind categoria de folosință a terenului, suprafețele cultivate, terenurile necultivate, ogoarele, numărul pomilor în anul agricol respectiv.

În cazul persoanelor fizice sau juridice înregistrate în Registrul agricol care nu depun declarațiile în termenele stabilite mai sus, se consideră că nu au avut loc modificări, iar în registrul agricol se vor prelua din oficiu datele din anul precedent.

Înscrierea datelor în registrul agricol se face pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnate de capul gospodăriei sau, în absența acestuia, de un alt membru al gospodăriei, însoțită de documentele justificative.

terenuri agricole
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce sancțiuni riști dacă nu respecți această obligație

Conform articolului 20 alineatul 1 litera c) din Ordonanța Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nedeclararea, la termenele stabilite și în forma solicitată, a datelor care fac obiectul registrului agricol constituie contravenție și se sancționează cu amendă:

  • între 100 lei și 500 lei, pentru persoanele fizice;
  • între 300 lei și 1.500 lei, pentru persoanele juridice.

Subvenții APIA pentru terenurile scoase din circuitul agricol

În altă ordine de idei, amintim că recent, a fost adoptată o schimbare semnificativă pentru fermierii români, permițând obținerea subvențiilor APIA pentru terenurile scoase din circuitul agricol.

Aceste modificări legislative, publicate la începutul anului 2025, stabilesc noi condiții pentru acordarea subvențiilor pe suprafață, având scopul de a sprijini activitatea agricolă, inclusiv pe terenurile neconvenționale. Ordinul relevant aduce clarificări esențiale și schimbă viziunea asupra eligibilității pentru subvenții.

Conform unui ordin recent al ministrului Agriculturii, fermierii care au scos terenuri din circuitul agricol pot solicita subvenții APIA pe suprafață.

Principala condiție este ca aceste terenuri să rămână disponibile pentru fermieri până la sfârșitul anului calendaristic în care a avut loc modificarea, iar pe acestea să se desfășoare o activitate agricolă demonstrabilă. Mai multe puteți citi aici.