Bani pentru români de la stat. Programul pentru independență energetică, extins cu o lună

Bani pentru români de la stat. Programul pentru independență energetică destinat fermierilor români a fost extins cu încă o lună, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, în cadrul unei întâlniri desfășurate la Târgu Mureș cu reprezentanții Federației Crescătorilor de Bovine din România.

Această inițiativă, finanțată prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), dispune de un buget de 300 de milioane de euro, fonduri menite să sprijine fermierii în instalarea de panouri fotovoltaice în ferme și unități de procesare.

Cu toate acestea, ministrul a subliniat că până în prezent cererile depuse însumează doar 20 de milioane de euro, o valoare mult sub așteptări.

”Potrivit OMADR nr. 112/ 20.03.2025, calendarul celei de a doua sesiuni de depunere proiecte în cadrul Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare, se desfășoară în intervalul 24.12.2024  – 30.04.2025.”, se arată pe site-ul oficial AFIR.

fermieri, agricultura
SURSA FOTO: Dreamstime

Motivele extinderii programului

Prin urmare, perioada de aplicare a fost extinsă pentru a oferi fermierilor mai mult timp să acceseze aceste fonduri și să implementeze soluții menite să reducă costurile cu energia electrică.

Oficialul a încurajat fermierii să profite de această oportunitate, subliniind importanța diminuării cheltuielilor energetice în sectorul agricol românesc.

Măsura vine în contextul eforturilor guvernamentale de a sprijini sustenabilitatea în agricultură și de a crește eficiența energetică a fermelor, într-o perioadă în care costurile utilităților continuă să reprezinte o provocare majoră pentru producătorii agricoli din România.

„Pe independenţa energetică, în momentul de faţă avem alocaţi, prin AFIR, iarăşi, 300 de milioane de euro pentru ca fermierii să îşi doteze fermele cu panouri fotovoltaice (…). Din păcate, am prelungit cu încă o lună acest program pentru că depunerile nu au fost aşa mari, undeva la 20 de milioane de euro. Eu sper, în continuare, să finalizaţi aceste proiecte şi să depunem proiecte pentru a încerca să scădem costurile cu energia electrică în fermele din România şi în unităţile de procesare”, a declarat ministrul Agriculturii.

Florin-Ionuț Barbu
SURSA FOTO: Facebook Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Etapele de implementare a schemei de sprijin

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) coordonează toate etapele necesare, de la depunerea cererilor până la monitorizarea proiectelor aprobate.

Principalele etape ale procesului sunt:

  1. Anunțul oficial și informarea publicului
    AFIR publică pe platforma sa online toate detaliile referitoare la sesiunea de depunere a cererilor de finanțare, incluzând criteriile de eligibilitate, condițiile de accesare și documentele necesare.
  2. Depunerea cererilor de finanțare
    Solicitanții încarcă în aplicația informatică toate documentele obligatorii pentru a fi luați în considerare în procesul de selecție.
  3. Evaluarea documentației
    AFIR verifică fiecare cerere din mai multe perspective:

    • Conformitatea administrativă a dosarului;
    • Eligibilitatea solicitantului;
    • Încadrarea investiției în condițiile schemei de sprijin;
    • Aprecierea proiectului pe baza grilei tehnico-economice de selecție.
  4. Publicarea rezultatelor evaluării
    După finalizarea verificărilor, AFIR face public un raport detaliat al evaluărilor și punctajelor obținute de fiecare solicitant.
  5. Soluționarea contestațiilor
    Cei care nu sunt de acord cu rezultatele evaluării au posibilitatea de a depune contestații, care sunt analizate, iar rezultatele finale sunt publicate ulterior pe site-ul oficial.
  6. Selecția finală a beneficiarilor
    După încheierea tuturor etapelor de evaluare și soluționare a contestațiilor, AFIR publică raportul final cu beneficiarii selectați.
  7. Semnarea contractelor de finanțare
    Solicitanții aprobați trebuie să depună documentele necesare pentru contractare, urmând semnarea oficială a contractelor de finanțare.
  8. Implementarea proiectelor
    Beneficiarii încep implementarea efectivă a proiectelor conform planului aprobat, respectând termenele și condițiile impuse de AFIR.
  9. Monitorizarea și verificarea implementării
    AFIR supervizează desfășurarea proiectelor, asigurându-se că fondurile sunt utilizate conform destinației stabilite și că obiectivele asumate sunt îndeplinite.