Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie

teren

SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat controalele pentru Campania 2024. Peste 13.000 de fermieri vor fi verificați în ceea ce privește diverse scheme de ajutor.

APIA anunță controale pentru proprietarii de terenuri

Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că în anul 2024 peste 13.000 de fermieri vor fi supuși controlului pentru diverse scheme de ajutor. Acest control vizează o suprafață de aproape 800.000 de hectare și are ca scop verificarea respectării normelor de condiționalitate și a cerințelor specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal și zootehnic.

APIA a extras un eșantion de control pentru Campania 2024, care include 13.160 de fermieri și o suprafață totală de 795.003,69 hectare. Controlul are ca obiective principale verificarea respectării normelor de condiționalitate și a cerințelor specifice pentru schemele de plată pe suprafață, măsurile de dezvoltare rurală și schemele de ajutor din sectorul zootehnic.

Toate controalele trebuie finalizate până la 11 octombrie

Conform Procedurii operaționale de control clasic pe teren, APIA trebuie să finalizeze controalele la fața locului până la data de 11 octombrie 2024. Verificările pentru anumite obligații sau cerințe specifice se vor desfășura, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.

În cazul refuzului fermierilor de a permite efectuarea controlului pe teren, cererea de plată va fi respinsă. Este important de menționat că eșantionul de control pentru Campania 2024 este mai mic cu 3.128 de fermieri comparativ cu cel din Campania 2023.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină

Pe de altă parte, fermierii au posibilitatea de a transmite cererile pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină utilizate în agricultură până la data de 31 iulie 2024.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, reprezentând diferența dintre rata accizei standard și rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,746 lei/litru.

Documente necesare pentru rambursarea ajutorului de stat

Pentru sectorul vegetal, cererile de plată trebuie să fie însoțite de următoarele documente:

  • Situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate la lucrări mecanizate pentru perioada solicitată.
  • Copii ale facturilor sau bonurilor fiscale de achiziție a motorinei emise pe numele solicitanților.
  • Documente care dovedesc cantitatea de ciuperci produsă, dacă este cazul.
  • Documente justificative în cazul modificărilor față de cererea inițială de acord pentru finanțare.