Noua capacitate de producţie va fi construită pe actualul amplasament al fabricii care şi-a redus semnificativ activitatea, prin oprirea în 2009 a celei mai poluante părţi din producţie, ca urmare a efectelor crizei economice care a afectat, la vremea respectivă, întreaga industrie din România.
Acum, Sometra va derula o investiţie de la zero care va conduce la reciclarea zgurii acumulate în cei peste 70 de ani de exploatare, de data aceasta în condiţii complet noi de protecţie a mediului, pentru a elimina zgura acumulată pe haldă. Tehnologia ce va fi folosită permite reciclarea ecologică şi transformarea zgurii în două categorii de produse vandabile: oxizi Waelz şi clinker Waelz.
„În urma unei investiţii de trei milioane de dolari în cercetare şi dezvoltare, am ajuns la concluzia că este posibil şi fezabil economic să eliminăm deşeurile de zgură şi să le transformăm în produse pentru export şi piaţa internă. Planul este să demarăm operaţiunile în 2019 şi implică prelucrarea zgurii, respectiv prin reciclarea internă folosind propriile capacităţi”, a declarat Christos Efstathiadis, directorul general al Sometra.
Conducerea Sometra estimează că zgura existentă va fi reciclată în aproximativ 13 ani de producţie, iar pentru perioada de după, planul de afaceri prevede transformarea fabricii în furnizor de servicii de reciclare pentru alte facilităţi industriale din România.
Sometra are în prezent 25 de angajaţi şi are în plan angajarea a încă 50, atunci când va deveni complet operaţională, după primirea autorizaţiei de mediu.