Proprietarul AFI Cotroceni: Calitatea locuinţelor din România este foarte proastă

Compania de dezvoltare imobiliară AFI Europe, controlată indirect de miliardarul israelian Lev Leviev, îşi propune să înceapă anul viitor construcţia unui prim lot cu 200 de apartamente pe o parte din terenul de 12,5 hectare al fostei platforme Laromet din Bucreştii Noi, unde este programată şi construcţia celui de-al doilea mall dezvoltat de AFI în Bucureşti.

„Încă nu am decis dacă vom începe mai întâi construcţia rezidenţială sau spaţiile comerciale la Laromet, dar s-ar putea să mergem cu ele în paralel. Vom începe lucrările anul viitor şi vrem să facem cel mai bun proiect rezidenţial pe care l-au văzut bucureştenii, dar cu preţuri care să se încadreze în standardele «Prima Casă». Într-o primă fază vom construi 200 de apartamente“, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe România.

Potrivit acestuia, standardul de calitate al locuinţelor din România este foarte jos în acest moment, tocmai de aceea, compania îşi propune să vină cu un model nou de construcţii, de o calitate superioară.

AFI Europe mai are două terenuri în Pipera şi Butimanu, în suprafaţă totală de circa 36 ha, destinate construcţiei de locuinţe, însă deocamdată nu are planuri pentru ele. Într-un interviu acordat Capital în urmă cu un an, David Hay spunea că principala piedică întâmpinată de AFI Europe în demararea unui proiect rezidenţial este inexistenţa unei cereri suficient de mari.

„Proiectele care vând practică un preţ atât de mic încât pentru noi e dificil să concurăm cu ei. Militari Residence (cel mai mare proiect rezidenţial din România n.red.) vinde apartamente la 600 de euro/mp. Sunt dezvoltatori care cumpără terenul pe aproape nimic, fac construcţia singuri, iar marja de profit este mică, dar suficientă pentru a-i face fericiţi. Noi, ca firmă internaţională, care trebuie să cumpărăm terenul, să angajăm constructori şi să facem un mic profit, 600 de euro/mp este greu de obţinut“, observa în urmă cu un an CEO-ul AFI Europe România.

În prezent, AFI Europe lucrează la finalizarea ultimelor două clădiri de birouri din cadrul AFI Park, a patra şi a cincea, şi la extinderea AFI Palace Cotroceni. Spre finalul anului, compania intenţionează să înceapă şi construcţia primei clădiri de birouri, cu o suprafaţă de 20.000 mp, din cadrul unui nou complex de afaceri planificat pe fosta platformă Inox din zona 13 Septembrie.

Citiţi şi Cum se construieşte un imperiu imobiliar cu bani împrumutați de la bancă

„Boom“ rezidenţial

Anul trecut au fost finalizate în Bucureşti peste 4.100 de apartamente noi, iar pentru acest an este programată livrarea a alte peste 3.200 de unităţi rezidenţiale, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International România.

Numărul total de apartamente noi, construite în proiecte cu peste 100 de unităţi, a ajuns anul trecut la peste 26.000, o creştere de 18% faţă de anul anterior. „Aceasta este cea mai mare creştere a inventarului de apartamente noi de după criza financiară, indicând o revenire a încrederii dezvoltatorilor în piaţă şi a cumpărătorilor într-o creştere economică viitoare“, precizează autorii analizei citate.

Brokerii au constatat că anul trecut au fost vândute 3.750 de apartamente noi în Bucureşti, în proiectele monitorizate de ei, ritmul vânzărilor fiind mai accelerat în a doua parte a anului. „Acest volum a marcat o creştere de 25% în comparaţie cu 2013 şi un volum record de tranzacţii pentru anii post-criză“, mai arată consultanţii Colliers. Ritmul lunar de vânzări, în proiectele analizate de companie, a fost de 5-6 apartamente, cu o creştere la 10 unităţi pe lună în cazul proiectelor care ţintesc persoanele cu venituri mici.

Citiţi şi Topul oraşelor cu cele mai accesibile apartamente