Prima licitatie a fost cistigata i februarie 1999 de societatea AMA SRL din Baia Mare, al carei actionar unic era i acel moment Matei Aurel. Firma AMA a avut, i 1999, o cifra de afaceri de 5,83 miliarde de lei. La aceasta cifra de afaceri, profitul brut obtinut a fost de 3,4 milioane lei. Contractul icheiat itre AMA SRL si FPS prevede achitarea sumei de 9,5 miliarde lei pentru pachetul de 50,74% din actiunile APSA pina la data de 30 mai 1999. Deoarece AMA SRL nu a putut achita acesti bani pina la 30 mai, termenul de plata a fost prelungit prin acte aditionale la contract pina la 15 iulie 1999. Constatind ca a doua zi, i 16 iulie, banii nu au ajuns i contul sau, FPS a considerat contractul desfiintat de drept, aceasta masura fiind prevazuta la punctul 5.5 din actul de vinzare-cumparare. in 11 noiembrie, FPS organizeaza o noua licitatie, cistigata de aceasta data de firma germana Wihag GmbH. Investitorul german achita contravaloarea actiunilor i ianuarie 2000 si este iscris i Registrul Comertului ca fiind noul actionar majoritar la APSA Baia Mare.
Justitia a suspendat licitatia
Reprezentantii FPS sustin ca nu au fost istiintati la timp ca, exact cu o zi iainte, i 10 noiembrie, Tribunalul Maramures a pronuntat o sentinta civila i baza unei ordonante presedintiale, prin care a dispus suspendarea licitatiei ce urma sa se desfasoare a doua zi. Cauza ? Reprezentantii societatii AMA SRL au iaintat instantei ordinul de plata prin care suma ce trebuia platita pentru actiunile APSA a fost virata la BCR Baia Mare i 15 iulie 1999, adica i ultima zi prevazuta i contractul de privatizare. Atit FPS, cit si firma germana Wihag sustin ca ordinul de plata din 15 iulie nu poate fi luat i considerare, din mai multe motive. Primul motiv, invocat de FPS ca fiind clauza contractuala, este acela ca locul executarii contractului este sediul vinzatorului, respectiv FPS Central. in aceasta situatie, banii trebuiau sa ajunga i contul din BCR Bucuresti pina i 15 iulie 1999. in plus, cumparatorul AMA SRL trebuia sa achite, pe linga valoarea actiunilor, stabilita prin licitatie, si penalitatile pentru cele 45 de zile de itirziere. Avocatul investitorului romin sustine isa ca nu este problema cumparatorului faptul ca banca nu a transferat banii la Bucuresti i 15 iulie (desi legea bancara spune ca transferul unor sume atit de mari dureaza minimum doua zile pentru a respecta normele prevazute de BNR pentru prevenirea spalarii banilor).
Investitorul romin face jonglerii financiare
La controalele efectuate ulterior s-a stabilit ca Matei Aurel, actionar unic la AMA SRL, la data desfasurarii primei licitatii, nu avea posibilitati financiare sa achite pachetul de actiuni APSA. El a vindut partile sociale detinute la aceasta firma familiei Varga, i 14 iulie, adica exact cu o zi iainte de efectuarea platii catre FPS. Matei Aurel a fost numit de noii proprietari administrator al firmei AMA, dar actul nu a fost iscris ca act aditional la Registrul Comertului. Banii platiti provin din contul unei firme din Negresti Oas – BECU Company SRL, care a transferat 4,6 miliarde lei catre AMA SRL pentru furnizarea unor materiale. Diferenta de 5 miliarde provine dintr-un cont bancar personal al noului asociat la AMA SRL,Varga Gheorghe.
Angajatii societatii APSA nu agreeaza investitorul romin. Ei sustin ca noul proprietar al firmei AMA SRL ruleaza bani negri, obtinuti i perioada i care Varga Gheorghe a fost vopsitor i Constanta. Sindicalistii afirma ca investitorul german are relatii comerciale cu APSA de aproximativ 25 de ani si ca Wihag GmbH a deschis pietele internationale pentru producatorul romin, pentru piesele de schimb pentru autotransport. intr-un raport itocmit de FPS Maramures pentru Corpul de Control al FPS Bucuresti si transmis i atentia primului-ministru Mugur Isarescu se precizeaza ca investitorul romin a facut presiuni pentru preluarea administrarii societatii APSA iainte de achitarea actiunilor catre FPS, dar accesul i societate a fost blocat de sindicalisti. Mai mult, atit FPS Maramures, cit si avocatii investitorului german considera suspecta atitudinea reprezentantilor justitiei locale fata de acest caz si solicita premierului si Ministerului Justitiei sa faca dreptate. Ei spun ca este suspect faptul ca nici o instanta nu a verificat legalitatea angajarii avocatului firmei AMA de catre Matei Aurel atit timp cit oficial acesta nu mai are nici o legatura cu aceasta firma, numirea i functia de administrator dupa vinzarea partilor sociale nefiind iregistrata legal. Raportul FPS Maramures este confirmat de sindicalistii din APSA, care sustin ca investitorul romin beneficiaza de sustinere din partea unor ialti demnitari cu influenta i rindul celor care coordoneaza justitia i Rominia. Numele acestora nu pot fi pomenite, din lipsa de probe. Cert este isa ca toata aceasta icurcatura a adus societatea APSA Baia Mare itr-o situatie financiara critica. Dupa mai multi ani i care firma a iregistrat profit, anul trecut a fost primul i care firma a avut pierderi, iregistrind datorii totale de peste 26 de milarde de lei. in primul trimestru din acest an, firma iregistreaza pierderi de peste un miliard de lei.
Proprietarul APSA va fi decis la Curtea Suprema
5 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 5 octombrie 2000, 15:00
Prima licitatie a fost cistigata i februarie 1999 de societatea AMA SRL din Baia Mare, al carei actionar unic era i acel moment Matei Aurel. Firma AMA a avut, i 1999, o cifra de afaceri de 5,83 miliarde de lei. La aceasta cifra de afaceri, profitul brut obtinut a fost de 3,4 milioane lei. Contractul icheiat itre AMA SRL si FPS prevede achitarea sumei de 9,5 miliarde lei pentru pachetul de 50,74% din actiunile APSA pina la data de 30 mai 1999. Deoarece AMA SRL nu a putut achita acesti bani pina l
Etichete: apsa,
arhiva,
firma,
iulie
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Apa minerala este un nesecat izvor de dispute itre firmele private si stat
- Dolarii te ivata sa vezi lumea de sus
- Liderii sindicali joaca la trei capete. Vor sa intre si i Parlament, sa faca afaceri si sa reprezinte si muncitorii
- Dobinzile bancare nu acopera inflatia anuntata
- Bazar
- De-a baba-oarba cu programul PSAL
- Statul s-a pacalit cu accizele
- Toti oamenii premierului
- Din criza petrolului, scapa cine poate
- Noua milioane euro pentru societatea civila