„Urmare a acțiunilor corupte ale AAAS este faptul că anul trecut am fost nevoit să opresc producția din fabrică și să disponibilizez 200 de angajați”, se arată într-o scrisoare trimisă Ministerului Economiei la jumătatea lunii februarie de către proprietarul Aversa Manufacturing.

Din aceeași cauză, acesta spune că nu poate demara o investiție de 400 de milioane de euro în „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

În 11 septembrie 2013, companiile Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering au fost desemnate câştigării licitaţiei de privatizare a Aversa, producător aflat în faliment de mai bine de şapte ani. Preţul plătit: 17,3 mil. euro. Practic, investitorul s-a ales cu aproape 10 hectare de teren într-o zonă semicentrală a Capitalei, pentru un preț de 173 de euro/mp. Blue Diamond Estate este controlată integral de Michael Topolinski, în timp ce Autoplast este o firmă braşoveană, controlată de Octavian Tuturea, despre care Topolinski spune că produce componente de înaltă precizie pentru Dacia şi Electrolux. La o lună de la achiziţia Aversa, Blue Diamond îşi schimba obiectul principal de activitate din cumpărare şi vânzare de bunuri imobiliare în fabricarea de pompe şi compresoare, imobiliarele devenind activitate secundară. Parteneriatul s-a cristalizat într-o nouă firmă Aversa Manufacturing în care Topolinski participă cu banii, iar Autoplast cu know-how. Cumpărătorii au fost obligaţi să menţină producţia în următorii trei ani. Perioada a expirtat în septembrie 2016.

Acum, investitorul canadian cere ajutorul Ministerului Economiei (în subordinea căruia se află AAAS) pentru deblocarea procedurilor de finalizare a contractului și reclamă corupția din cadrul AAAS, ca principală piedică în acest proces. Practic, investitorul mai are de achitat 15,7 mil. euro statului român pentru a intra în posesia activelor imobiliare ale fostei fabrici. 

Anul trecut, firma lui Michael Topolinski a depus actele la primărie pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pe cele aproape zece hectare ocupate de fabrica Aversa din spatele Bucur Obor. Investitorul îşi propune dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu locuințe colective și funcțiuni complementare locuirii și dezvoltarea rețelei de drumuri la nivel local. Mai exact, planul rezervă locuințelor o arie desfășurată construită de 204.706 mp, clădirilor de birouri circa 94.000 mp, spațiilor comerciale circa 33.000 mp, iar parcărilor supraterane circa 26.000 mp. Înălțimea maximă permisă pentru construcțiile de pe acest teren este de 27 de etaje, cu un coeficient de utilizare a terenului de 4,5. Clădirile ocupă în acest moment peste 70% din terenul de la Obor, potrivit informațiilor Capital.

 

Cine este canadianul

Povestea românească a lui Michael Topolinski (53 de ani) începe în 2006. Era într-o vacanţă de patru zile în Bucureşti şi i s-a propus să facă o mică investiţie imobiliară. A revenit în ţară un an mai târziu, după ce România aderase la spaţiul european, şi a constatat că banii săi se înmulţiseră. Şi-a convins soţia să lase confortul canadian pentru o aventură în România şi în august 2007 s-au mutat aici cu cei trei copii ai lor. În mai puţin de un an cumpărase speculativ, alături de un partener, 900 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi Braşov. În timpul crizei, a pierdut avansul plătit unuia dintre cei 14 dezvoltatori, însă suma a fost nesemnificativă. Canadianul a rămas în cele din urmă cu numai 300 de apartamente în care a investit 25 mil. euro, capital propriu, la care se adaugă credite accesate la Alpha Bank, a căror pondere este de 60% din investiţia totală.

Primul contact cu industria românească l-a avut la achiziţia fostei fabrici Textile Dacia din Bucureştii Noi, pentru 40 mil. euro. În noiembrie 2010 fosta fabrică de textile a fost demolată pentru a face loc unui mall. Topolinski a căutat o serie de variante pentru a începe construcţia acestui proiect, dar fără succes.

În ianuarie 2012, Topolinski anunţa achiziţia unei noi platforme industriale. Canadianul i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 mil. euro pentru fosta fabrică Vulcan din zona Sebastian. Scopul tranzacţiei era tot dezvoltarea unui proiect de retail pe terenul de 77.000 mp ocupat de hale. În iunie 2012, NEPI a preluat jumătate din Vulcan și, ulterior, a achiziţionat integral terenul Vulcan, scoţându-l din ecuaţie pe Topolinski.