Globalworth, în clădirile căreia stau cu chirie circa 440 de multinaţionale, a făcut o nouă emisiune de obligaţiuni corporative, cu o valoare totală de 550 mil. euro, identică cu cea din urmă cu aproape un an. Banii vor fi utilizaţi pentru extinderea activelor imobiliare deţinute de investitor în România şi Polonia.
„Suntem cel mai mare investitor din piaţă şi e normal ca aproape toate tranzacţiile mari să treacă prin biroul nostru. Sunt multe clădiri disponibile la vânzare. Ne uităm la orice afacere care are sens. În Bucureşti, zonele de Nord şi de Vest sunt interesante. Dacă există oportunităţi bune vom încerca să profităm de ele, dar mereu la preţul corect. Am anunţat două noi achiziţii în Polonia, iar în privinţa României, încă suntem într-un stadiu de prospectare a pieţei. Momentan suntem concentraţi pe dezvoltarea de noi proiecte“, a declarat Raptis pentru revista Capital.
În prezent, companie este angajată, pe piaţa românească, în dezvoltarea unor proiecte care necesită investiţii de 150 mil. euro, potrivit acestuia. Globalworth lucrează, în paralel, la noul sediu Renault din Militari, la ultima clădire din Globalworth Campus – unde s-a instalat de curând retailerul american Amazon, la două noi clădiri în zona Barbu Văcărescu, plus una pe strada Luterană din centrul Capitalei, şi la extinderea parcului logistic pe care îl are în Timişoara. Raptis nu exclude însă posibilitatea ca anul acesta să mai achiziţioneze încă o clădire deja finalizată şi închiriată în România.
Avantajul mărimii
„Între obligaţiuni şi equity, pe parcursul ultimelor 12 luni, noi am strâns 1,6 mld. euro. Nu cred că sunt mulţi jucători cu acces la asemenea volum de capital. Asta ne oferă un avantaj competitiv puternic, pentru că ne putem mişca rapid când vine vorba de achiziţii sau dezvoltări imobiliare“, spune Dimitris Raptis.
Potrivit acestuia, piaţa obligaţiunilor este foarte atractivă, deoarece oferă costuri relativ ieftine pe termen lung şi sunt instrumente foarte flexibile, în sensul în care nu trebuie să faci multe raportări către deţinătorii obligaţiunilor. Totuşi, Globalworth va continua să se împrumute şi de la băncile locale, pentru că o parte dintre ele oferă dobânzi atractive, mai spune şeful companiei.
Gestionat de aproximativ 110 profesioniști în România şi Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de 1,9 miliarde de euro, 90% din acesta fiind reprezentat de active producătoare de venit, preponderent în sectorul de birouri, închiriate către aproximativ 440 de companii naţionale şi multinaţionale din 28 de ţări şi 37 de sectoare de activitate. În România, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara şi Piteşti, iar în Polonia, în oraşele Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.
Compania a fost fondată în România de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care mai deţine acum 18,2% din firma listată la Bursa de Valori din Londra.