Miliardarul sud-african Christoffel Wiese, a cărui avere este evaluată de revista americană Forbes la 5,6 mld. dolari, este în centrul unui scandal de proporții cu privire la fraude contabile de care este suspectat gigantul Steinhoff International, holding prezent în România cu brandurile kika și Pepco. Grupul său deține, indirect, o participație și în cadrul firmei care a cumpărat jumătate din mallurile Iulius ale ieșeanului Iulian Dascălu.
Magnatul Cristoffel Wiese a demisionat vineri din funcția de președinte al consiliului de supraveghere al Steinhoff în urma unui scandal contabil care a lăsat compania într-o goană disperată după lichidități.
Demisia este o nouă lovitură pentru miliardarul care și-a transformat afacerea de retail a familiei sale într-un imperiu întins în 30 de țări. Wiese și-a prezentat demisia „pentru a consolida guvernarea independentă a companiei al cărei acționar majoritar este“. Fiul său, Jacob Wiese, a demisionat și el din consiliu.
Milionarul de 76 de ani a devenit directorul executiv interimar al Steinhoff cu câteva zile în urmă, după ce compania sa s-a despărțit de fostul director Markus Wooste și a anunțat o investigație asupra conturilor sale contabile. Scandalul, generat de suspiciunile cu privire la înregistrarea în mod necorespunzător a veniturilor și declararea în mod incorect a profiturilor impozabile, a condus la prăbușirea cu 80% a acțiunilor Steinhoff.
Demisia miliardarului vine la o zi după ce fondul de pensii de stat din Africa de Sud, al doilea cel mai mare investitor din această țară, a anunțat că rolul de director executiv interimar al lui Wiese ar putea fi un conflict de interese. Implicarea fondului de pensii de stat din Africa de Sud ar putea declanșa intervenția politică în încercarea de a vinde active, potrivit unor surse citate de publicația britanică The Telegraph.
Steinhoff are mâine o întâlnire urgentă cu creditorii săi în legătură cu o refinanțare a împrumuturilor companiei. Gigantul datorează creditorilor circa 21 miliarde de dolari. Firma lucrează acum cu consilierii Moelis pentru restructurarea financiară și cu AlixPartners pentru o potențială vânzare a activelor sale pentru a ajuta la repararea bilanțului său contabil. Între timp, PwC îi face auditul contabil al retailerului.
Legăturile cu România
Compania sud-africană a intrat în atenția publicului român în vara acestui an. Atunci, Atterbury Europe, fond de investiții în care Steinhoff deține o participație, a plătit peste 100 mil. euro pentru 50% din mallurile Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora.
„Compania Iulius nu este afectată de situaţia în care se află Steinhoff, deoarece nu există o relaţie directă în operarea sau dezvoltarea proprietăţilor noastre. Planurile continuă: finalizarea ansamblului Openville în 2018 şi extinderea reţelei Iulius Mall la nivel internaţional“, se arată într-un punct de vedere transmis Capital de către reprezentanții Iulius, grup deținut de Iulian Dascălu.
Grupul românesc mai arată că nu a avut şi nu are o relaţie directă de afaceri cu nicio societate din grupul Steinhoff, nici pe partea de operare a portofoliului de malluri, nici pe partea de dezvoltare. Parteneriatul de tip joint venture, realizat în vara acestui an, a fost încheiat cu Atterbury Europe. Deţinerea Atterbury în România se realizează printr-o societate înregistrată în Olanda – Atterbury Romania B.V., care este deţinută în proporţie de 100% de Atterbury Europe. Deţinerea indirectă de către grupul Steinhoff se realizează prin acţiuni la nivelul Atterbury Europe.
„Subliniem faptul că proiectele în curs de dezvoltare, inclusiv ansamblul mixt Openville Timişoara, au fost aprobate de la momentul încheierii parteneriatului, iar resursele financiare sunt asigurate. Planurile de dezvoltare ale companiei Iulius pe care le are în parteneriat cu Atterbury Europe continuă în acelaşi ritm susţinut ca până în prezent“, au mai spus reprezentanții Iulius.
După terminarea facultăţii, Christoffel Wiese a practicat dreptul pentru câţiva ani înainte de a lucra ca director la Pepkor, un lanţ de magazine de îmbrăcăminte pe care părinţii săi l-au ajutat să îl fondeze. Astăzi, el este cel mai mare acţionar al conglomeratului de retail Steinhoff International, a cărui capitalizare bursieră ajunsese să depăşească 22 mld. dolari. Holdingul este prezent şi pe piaţa românească cu brandurile kika şi Pepco. Totodată, Wiese deţine şi 15% din lanţul de supermarketuri Shoprite Holdings.
Lanţul de supermarketuri Shoprite, cel mai mare retailer alimentar de pe continentul african, analizează posibilitatea intrării pe pieţele din Europa de Est care au „fie o competiţie redusă fie o creştere economică ridicată”.
Scandalul contabil a condus la prăbușirea averii nete a lui Wiese cu 4 mld. dolari, până la 2 mld. dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionair`s.