OMV a descoperit gaze în Marea Norvegiei

Grupul energetic austriac OMV a finalizat lucrările de foraj exploratoriu la un puț situat în Marea Norvegiei. Estimările preliminare sugerează că volumele de gaze recuperabile se încadrează între 30 și 140 de milioane de barili echivalent petrol, notează Reuters.

„Intenționăm să creștem ponderea gazelor în portofoliul nostru de producție până la 60% în 2030… Anunțul de astăzi ne consolidează și mai mult poziția noastră de furnizor de încredere de gaze în Europa”, a declarat Berislav Gaso, vicepreședintele OMV.

Grupul austriac a anunțat că puțul în care a făcut descoperirea de gaze este situat la 300 de kilometri vest de țărmul Norvegiei, la o adâncime de 1.064 de metri. Descoperirea se află la aproximativ 65 de kilometri de infrastructura existentă de la platforma Aasta Hansteen.

Venituri de 39 de miliarde de euro în 2023

În 2023, OMV a raportat venituri de 39 de miliarde de euro și dispune de o forță de muncă globală de aproximativ 20.600 de angajați. Cel mai mare acționar al OMV este Guvernul austriac.

Conform datelor publicate pe Bursa de Valori București (BVB), la 30 iunie 2023, OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deținea 51,1568% din acțiunile OMV Petrom, în timp ce statul român, prin intermediul Ministerului Energiei, deținea 20,6980%.

În același timp, OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, a semnat recent două acorduri cu autoritățile bulgare. Aceste acorduri includ prelungirea cu 23 de luni a licenței de explorare și preluarea participației de 57,14% deținute de gigantul francez Total în proiectul Han Asparuh.

Șeful OMV, Alfred Stern, a declarat recent că OMV intenționează să exploreze noi oportunități în Marea Neagră și să își consolideze poziția în Africa de Nord și în Marea Mediterană, alături de activele sale din Emiratele Arabe Unite.

El a subliniat însă că proiectele de dezvoltare și exploatare a hidrocarburilor în care OMV este dispusă să investească trebuie să permită recuperarea investițiilor în termen de 10 ani sau mai puțin.

petrol, titei, Brent
SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectul Neptun Deep va fi condus de românca Diana Lupu

Amintim că proiectul Neptun Deep se estimează că va deveni una dintre cele mai mari investiții din istoria României, având potențialul de a transforma țara în principalul producător de gaze din Uniunea Europeană.

Diana Lupu, inginer-doctor în petrol și gaze, și-a completat studiile de specialitate la facultățile din Sibiu și Ploiești. În 2021, ea și-a susținut teza de doctorat cu tema „Contribuții privind stimularea afluxului de gaze naturale în sondele cu dificultăți tehnologice, prin reabilitarea sistemului zăcământ-sondă”. Mai multe puteți citi aici.