Proprietarul „Primei Case“ executată silit nu este din Bucureşti şi a plătit doar două rate din creditul ce depăşeşete valoarea de 50.000 de euro. În prezent, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) nu mai are alte dosare de executat.
„Fondul de garantare este doar un intermediar între bancă şi Ministerul Finanţelor Publice, motiv pentru care nu vă pot oferi detalii cu privire la tipul locuinţei sau a localităţii de provenienţă a datornicului. Pot să spun că şi-a plătit doar vre-o două rate şi nu a mai putut. Valoarea creditului este de peste 50.000 de euro. Deocamdată nu mai avem în lucru alte dosare ce privesc executarea“, a declarat pentru capital.ro Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM.
Acesta a anunţat în luna martie că urmează a fi executate silit una sau două case garantate de fond şi că statul pune pe ultimul plan executarea caselor şi încearcă să recupereze banii din alte venituri ale clientului.
Potrivit noilor reglementări introduse recent de Guvern, în cazul executării, creditul rău-platnicului poate fi transferat unui alt client eligibil în programul „Prima Casă“.
Cum se execută „Prima Casă“
Potrivit legii care guvernează programul, creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul „Prima Casă“ sunt creanţe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
„În cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie creanţele bugetare datorate, organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru stingerea acestora, vor proceda la aplicarea modalităţilor de executare silită, prevazute la Cap.8 din Codul de Procedură Fiscală“, ne-au transmis recent reprezentanţii ANAF.
Astfel, dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei debitorul nu îşi achită obligaţiile bugetare datorate se continuă modalităţile de executare silită prin poprirea oricăror sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
De asemenea, sunt supuse executării silite sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.
„Pentru stingerea creanţelor bugetare, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor existente, precum şi cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile de lei şi valută“, menţionează reprezentanţii Fiscului.
Nu trebuie omis faptul că debitorul va fi înscris pe „lista neagră“ a Biroului de Credit ca rău platnic, moment din care accesarea unui nou credit va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă.
Câte 50 de dosare pe zi
Potrivit Evenimentului Zilei, la nivel naţional, pentru a doua etapă a programului „Prima Casă“, Fondul a înregistrat peste 350 de solicitări de garantare. Numărul total de garanţii acordate de Fond în program a depăşit 18.500, cu o valoare totală de peste 750 de milioane de euro.
Dintre acestea, 370 de garanţii s-au acordat pentru construirea de noi locuinţe. Valoarea medie a unei garanţii este de 41.500 de euro.
Citeşte şi Ce se va întâmpla cu „Prima Casă“ executată silit?