Amendă în cazul terenului retrocedat din Parcul IOR. Explicațiile primarului general
Amenda care însumează 35 de milioane de euro, impusă proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR, a fost adusă în fața instanței pentru contestare. Primarul general, Nicușor Dan, a oferit mai multe informații despre acest caz într-o conferință de presă. El spune că sancțiunea a fost aplicată pe baza unui articol din Legea 24/2007. Aceasta pedepsește schimbarea destinației sau reducerea suprafeței spațiului verde..
Primarul Capitalei a afirmat că autoritatea locală va contesta în instanță decizia. El a subliniat că va solicita sprijinul organizațiilor neguvernamentale care susțin această cauză.
„Acum, ce-o să spună instanţa… Eu sunt optimist că o să înţeleagă argumentele noastre. O să avem nevoie şi de ONG-urile din zonă şi de oameni de acolo. Este o diferenţă între a fi un teren cu iarbă şi copaci, spaţiu verde şi un teren nivelat pe care poţi să pui orice ”, a spus Dan.
12 hectare retrocedate și 9.000 de metri pătraţi de spațiu verde distrus
La data de 31 octombrie, proprietarul celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR a fost informat că este obligat să achite o amendă în valoare de 35 de milioane de euro. Această sancțiune a fost impusă ca urmare a faptului că, pe o suprafață de aproape 9.000 de metri pătrați, spațiul verde a fost complet distrus. Aceasta include deteriorarea ierbii, înlăturarea copacilor și nivelarea terenului cu ajutorul unui buldozer.
Amenda a fost impusă în conformitate cu prevederile Legii 24/2007. Aceasta specifică faptul că reducerea suprafeței spațiului verde sau schimbarea destinației lui poate fi penalizată prin amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei pentru fiecare metru pătrat afectat.
Legea pe baza căreia Poliția Locală a emis amenda nu acoperă și incendiile de vegetație. În astfel de cazuri, amenda este mică, iar societatea civilă a solicitat majorarea cuantumului acestor sancțiuni.
Pe parcursul ultimilor doi ani, pe terenul respectiv au avut loc 20 de incendii. Locuitorii și grupurile civice acuză intenția proprietarului de a defrișa complet zona pentru a face loc proiectelor imobiliare.
Cu toate că au avut loc numeroase incendii, otrăviri și tăieri de copaci, polițiștii nu au reușit, până în prezent, să identifice niciun vinovat în aceste cazuri.