Chiar dacă cele două clădiri din cadrul Global City, care dispun de o suprafaţă închiriabilă de 51.000 mp – una dintre cele mai mari din Bucureşti, au fost finalizate în februarie 2010, proprietarii nu au reuşit să atragă chiriaşi nici pentru jumătate din spaţiile disponibile şi asta pentru că, spun ei, s-au suprapus peste criza imobiliară. Cu toate acestea lucrurile par să se schimbe.
„În ultimele 6-9 luni am avut cea mai ocupată perioadă de la începutul proiectului şi până acum. Asta pentru că în această perioadă au expirat o serie de contracte de închiriere şi companiile care au plecat de la chirii de 14-15 euro/mp/lună se uită la noi care avem sub 10 euro/mp/lună“, a declarat Ivana Bozjak, Partener şi Head of Real Estate în cadrul Global Finance.
Global Finance a reuşit să renegocieze toate contractele de închiriere care expirau în acest an, inclusiv cel cu Coca-Cola – cel mai mare chiriaş din complex, iar reducerile la chirii au fost de circa 20%, faţă de nivelul iniţial.
Speranţe în certificatul verde
Proprietarii Global City sunt în proces de obţinere a certificării LEED de clădire verde. Procesul de preevaluare a fost finalizat, urmând a fi stabilită procedura de implementare. Certificarea LEED va fi astfel acordată în următoarele 12-18 luni. Global Finance speră ca în urma acestei certificări şi a investiţiilor în reamenajarea căilor de acces din părţile laterale ale clădirilor, gradul de ocupare al proiectului să urce la 60% până la finalul anului şi până la 90% în următorii doi ani.
În continuare însă, zona Pipera are de suferit la capitolul imagine şi se confruntă cu un grad de neocupare de circa 50%, ceea ce face şi mai dificil procesul de închiriere.
Investiţii noi, altă dată
Chiar dacă România reprezintă un punct important pe harta de investiţii a grupului elen, planuri pentru noi dezvoltări la nivel local nu există deocamdată. Global Finance mai deţine două terenuri în Bucureşti: 28.000 mp pe Calea Floreasca (la halele Ford) şi încă 67.000 mp lângă Şcoala Americană.
În cazul primului teren, compania are în plan pentru perioada următoare amenajarea halelor care ocupă 6.000 mp pentru spaţii de retail şi entertainment. În ceea ce priveşte terenul de lângă Şcoala Americană şi cel aflat în continuarea Global City, ambele cu destinaţie rezidenţială, compania nu are planuri pe termen mediu. Lângă clădirile de birouri din Pipera, grecii au început prima fază a unui proiect rezidenţial şi au contractat 50 de apartamente din cele 340 prevăzute iniţial, dar a oprit şantierul şi a returnat avansurile cumpărătorilor. Compania mai deţinea un teren lateral de Global City, pe care l-a vândut în 2010 suedezilor de la Medicover, care au promis că vor dezvolta aici un spital cu 88 de paturi.
„Revenirea pieţei rezidenţiale depinde de evoluţia economiei europene. Au intrat nişte bani în Europa şi se creează un efect de rostogolire de pe urma căruia sperăm să vedem o îmbunătăţire. Oamenii sunt precauţi acum şi se sperie la prima ştire negativă“, a menţionat Ivana Bozjak.