O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care urma să condamne referendumurile anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, de către Rusia, a fost, în mod previzibil, respinsă de Rusia. În afara veto-ului Rusiei, rezoluţia a strâns zece voturi pentru, iar patru ţări s-au abţinut - China, India, Brazilia şi Gabon -, un rezultat pe care occidentalii l-au descris drept o dovadă a izolării Rusiei.
Dar Vladimir Putin ar putea considera un succes faptul că, alături de Brazilia, Gabon și India, China se află printre cei care s-au abținut, oferindu-i o gură de oxigen. Cu toate acestea, nimic din declarațiile ulterioare ale reprezentantului Chinei nu a indicat că Beijingul va recunoaște anexările, arată o analiză publicată de The Conversation.
Se poate spune că poziția Chinei rămâne una ambiguă. Se abține în a condamna Rusia, dar, în același timp, nu renunță la poziția sa cu privire la caracterul sfânt al principiilor suveranității și integrității teritoriale.
China, suma tuturor ambiguităților
Un editorial din ziarul chinez de stat Global Times, aruncă vina pentru escaladarea crizei asupra SUA. Dar subliniază și că, în cazul unui război nuclear „nu va exista securitate pentru nimeni, nici pentru Ucraina, nici pentru restul lumii”.
Ca și abținerea Chinei de la votul din consiliul de securitate, unele acțiuni ale Beijingului arată poziția tot mai ambiguă a Chinei. Toate acestea, luate împreună, par să indice liniile roșii ale Chinei: nicio escaladare nucleară și nicio recunoaștere a anexărilor recente!
Asta limitează opțiunile lui Putin și explică mișcările din ce în ce mai frenetice și disperate ale președintelui rus. El încearcă să creeze o situație pe teren, care ar putea duce în cele din urmă la un soi de înțelegere negociată, lăsându-l cu câteva câștiguri teritoriale în Ucraina.
Umilirea lui Putin, o înfrângere pentru Xi?
Ambiguitatea Beijingului dezvăluie și altceva despre planurile Chinei. Umilirea lui Putin în Ucraina ar fi o înfrângere pentru Xi, care încearcă să-și asigure un al treilea mandat ca lider al Chinei, la congresul Partidului Comunist Chinez, de la sfârșitul lunii.
Xi Jinping îl consideră pe Putin un aliat util în încercarea de a crea o nouă ordine globală. Există însă puține semne că parteneriatul în care s-au angajat Xi și Putin înainte de invazia rusă a Ucrainei se apropie de sfârșit.
Xi va fi acolo!
Problema pentru Xi, și cu atât mai mult pentru Putin, este aceea că, pe măsură ce războiul din Ucraina durează mai mult, cu atât mai mult Rusia va deveni mai slabă și va fi considerată un aliat mai puțin valoros. O astfel de situație creează perspectiva unei victorii ucrainene, nu neapărat pe câmpul de luptă, ci la negocierile viitoare.
Concesiile cerute Kievului pentru încheierea războiului se vor diminua, pe măsură ce presiunile asupra Moscovei, de ordin militar, intern și global, vor crește, pentru a se ajunge la un acord. Îmbunătățirea poziției forțelor Ucrainei pe câmpul de luptă, înainte de o probabilă pauză a activității militare pe timpul iernii, va epuiza și mai mult capacitatea Rusiei de a-și susține efortul de război.
Acest lucru va duce, probabil la o presiune mai mare din partea Beijingului asupra Moscovei, mai ales în spatele ușilor închise. Iar China va continua „să-și joace rolul”, după cum a declarat ministrul de Externe al Chinei.
Ca orice alt război, și războiul din Ucraina se va termina, mai devreme sau mai târziu, la masa negocierilor. Poate că Putin nu va fi cel care va semna acordul, dar Xi va fi aproape sigur acolo pentru a-l supraveghea.