Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V contra COVID-19 au declarat joi că AstraZeneca ar trebui să încerce să combine vaccinul lor experimental cu cel rusesc pentru a spori eficacitatea, transmite Reuters.
Rusia a declarat că vaccinul său Sputnik V are o eficiență de 92% în protejarea persoanelor de COVID-19, după cum arată rezultatele studiilor intermediare, în timp ce AstraZeneca a declarat că vaccinul său COVID-19 a fost eficient în proporție de 70% în studiile esențiale și ar putea ajunge la o eficiență de până la 90%.
„Dacă se urmărește un nou studiu clinic, vă sugerăm să încercați un regim de combinare a vaccinului AZ cu vaccinul #SputnikV pentru a spori eficacitatea”, au spus dezvoltatorii vaccinului rus pe contul lor de Twitter.
„Combinarea vaccinurilor se poate dovedi importantă pentru revaccinări.”
AstraZeneca a declarat că va avea gata până la sfârșitul anului 2020 nu mai puțin de 200 de milioane de doze de vaccin.
Vaccinul reprezintă o speranță pentru multe țări sărace
Vaccinul dezvoltat de britanici este considerat ca fiind una dintre cele mai bune speranțe pentru multe țări în curs de dezvoltare, datorită prețului mai redus și capacității sale de a fi transportat la temperaturi de refrigerare normale.
Cu peste 2,1 milioane de infecții, Rusia ocupă locul al patrulea în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 din lume, urma Statelor Unite, Indiei și Braziliei.
AstraZeneca va desfășura cel mai probabil un studiu global suplimentar pentru a evalua eficacitatea vaccinului său, a declarat directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, pentru Bloomberg News, după ce au fost ridicate întrebări cu privire la rezultatele ultimelor etape ale studiului.
Consilierul științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance, a declarat că principalul punct al vaccinului AstraZeneca a fost că a funcționat, atunci când a fost întrebat despre aceste îndoieli.
„Rezultatul important este că vaccinul funcționează și acest lucru este încântător”, a spus Vallance în timpul unui briefing cu premierul britanic Boris Johnson.