Ce ar prefera consumatorul: să cumpere produse mai ieftine de la vânzătorii care nu dau bon fiscal, sau să plătească mai mult la magazinele care plătesc toate taxele, în speranţa că va norocul îi va surâde când va participa cu bonul fiscal la o loterie organizată de stat?
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) crede că speranţa de câştig la un joc de noroc îi va face pe români contribuabili conştiincioşi. Vicepreşedintele instituţiei, Liviu Rogojinaru, a propus înfiinţarea unei loterii a bonurilor fiscale pentru combaterea evaziunii, convins că românii vor da cioara din mână a preţului mai mic la comercianţoii evazionişti pe vrabia de pe gardul posibilităţii recuperării TVA la un joc de noroc.
‘Este o nouă modalitate de accelerare a recuperării TVA-ului de către consumatori. Este un sistem gen loterie al bonurilor fiscale pe care toţi consumatorii vor fi co-interesaţi să le păstreze’, a spus Liviu Rogojinaru.
Acesta a arătat că prin intermediul Loteriei Naţionale se vor vor face extrageri, iar anumite bonuri fiscale vor fi declarate câştigătoare, posesorii acestora urmând să-şi primească deîndată TVA-ul.
‘Consumatorul are tot interesul să ceară bonul fiscal pentru a participa la această loterie. În momentul în care va fi cerut bonul fiscal, de toată lumea, mulţi din banii negri care se învârt astăzi în comerţ vor dispărea’, a afirmat vicepreşedintele CNIPMMR.
Un exemplu dat de reprezentantul CNIPMMR este cel al micului comerciant ‘care, dacă va cumpăra cu acte banane, le va vinde cu 25% mai scumpe decât cel care le cumpără fără acte’.
Propunerea CNIPMMR ar avea ca obiectiv să-l obişnuiască pe consumator să ceară bon fiscal, iar comerciantul să nu mai achiziţioneze mărfuri fără acte.
Potrivit lui Liviu Rogojinaru, sistemul este orientat cu precădere către IMM-uri şi a fost aplicat cu succes în Marea Britanie, Slovacia, Estonia, China şi în alte ţări.
Introducerea loteriei bonurilor fiscale a fost supusă atenţiei Ministerului de Finanţe, împreună cu propunerea ca deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul să crească de la 50%, cât este acum, la 100%.
‘Am demonstrat Ministerului de Finanţe că statul pierde mai mult dacă nu încurajează consumul, TVA-ul este mai mic decât accizele, deci statul colectează mai puţin dacă ne-ar lăsa să alergăm cu maşinile, să facem treabă’, a adăugat vicepreşedintele CNIPMMR.