România are una dintre cele mai mici rate de testare a populației pentru noul coronavirus dintre statele civilizate. Acest aspect a generat, logic, și un număr mic de infectați declarați de autorități. Strategia se întoarce ca un bumerang împotriva Guvernului Orban și a președintelui Iohannis, susținătorii stării de urgență pe teritoriul României.
Senatorul Varujan Vosganian scrie pe pagina sa de socializare că panica a devenit politică de stat și face o analiză a cifrele comunicate de autorități. Din calculele lui Vosganian doar o treime din țară ar trebui să se afle izolare impusă de autorități, pentru restul de două treimi măsură nefiind justificată.
Iată ce scrie Varujan Vosganian pe pagina sa de socializare:
”Să vă dau încă un argument care arată cum panica este folosită ca politică de stat în România.
Potrivit calculelor pe care le-am făcut, în acest moment, în aproximativ două treimi din localitățile din România nu există nici un caz declarat de infectare cu virusul corona. Dacă am greșit, cumva, vă rog să-mi semnalați. În România nu s-au publicat date oficiale privind zonele (încă) libere de epidemie.
Pe întreg teritoriul țării sunt tot felul de interdicții. Populația trebuie să stea acasă. Atunci când iese pe stradă, e recomandabil să aibă nasul și gura acoperite. Mai toate magazinele sunt închise. La fel cabinetele stomatologice. Sunt măsuri pe care le-am acceptat și Parlamentul le-a votat până la 15 aprilie. Dar ce va fi după aceea?
Hai să facem o mică socoteală. Până azi avem 4761 de cazuri de infectare cu COVID. Astea sunt cifrele oficiale, cu astea lucrăm. Până acum nu s-a demonstrat, din ritmul cazurilor urgente și al deceselor, că testările pe scară mai largă aduc mari surprize. Din cele 4761 de cazuri de infectare, 528 s-au vindecat. Deci mai rămân 4233. Din păcate, 229 de persoane au decedat. Așadar, avem cazuri active de infectare 4004. Să scădem Suceava (1430 cazuri) și București (637 cazuri). Înseamnă că în restul țării avem, în acest moment, 1937 de cazuri active. Dacă socotim, în medie, 2 cazuri pe localitate (e posibil ca nivelul concentrării să fie chiar mai mare) înseamnă că avem cazuri de infestare activă în cca 1000 de localități. În România avem în jur de 3180 de localități. Dacă scoatem din calcul Suceava și Municipiul București rămân vreo 3060. Ceea ce înseamnă că în peste 2000 de localități, după o lună și jumătate de la înregistrarea primului caz) nu avem niciun caz de infectare activă. Sunt, ca să zic așa, zone libere de corona virus.
Există un număr de județe (Brăila, Buzău, Gorj, Harghita, Mehedinți, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea) în care acțiunea virusului e nesemnificativă. Încă un număr de județe în care cazurile nou semnalate sunt de maximum unul pe zi, uneori nici atât (Argeș, Bacău, Bihor, Caraș – Severin, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Prahova, Satu Mare, Teleorman). Adunate, toate aceste județe dau peste un sfert din populația României, cu o medie de infestări de patru la o sută de mii de locuitori.
Dacă această situație se menține până la încheierea stării de urgență, vi se pare normal ca în orașe fără niciun caz de infecție timp de aproape două luni să ținem mai departe oamenii în case, să ținem închise patiseriile, cofetăriile, frizeriile, cabinetele stomatologice, să punem oamenii să iasă cu mască sau fulare peste gură și nas și să completeze adeverințe pe proprie răspundere atunci când ies pe stradă?? Nu cumva ar trebui să începem să avem o abordare graduală, cu izolarea doar a zonelor de risc?”