Dan Ioan Popp, acţionarul principal al dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), propune extinderea programului „Prima Casă” astfel încât să fie acordată o garanţie de până la 30.000 de euro pentru creditele contractate de persoanele care au deja o locuinţă, dar doresc să o schimbe pentru una mai bună.

„Printre măsurile imediate de relansare (a economiei – n.r.) se numără extinderea acordării unei garanţii de până la 30.000 de euro la achiziţia unei case noi şi pentru cei care au deja o casă”, a propus Dan Ioan Popp, potrivit Mediafax. El a precizat că această măsură trebuie analizată, iar nivelul garanţiei poate fi sub 30.000 de euro, chiar şi la jumătate.

Extinderea „Prima Casă” duce la 120.000 de tranzacţii pe piaţa secundară

Dan Ioan Popp, care este directorul general şi preşedintele Impact, a explicat că din numărul mediu de tranzacţii efectuate în ultimii 3-4 ani, de 450.000 de operaţiuni, majoritate reprezintă „upgrade-uri”, respectiv oamenii au o singură locuinţă şi o schimbă pentru una mai bună, şi doar aproximativ 8% reprezintă persoane care îşi cumpără pentru prima dată o locuinţă.

„Astfel, prin extinderea acestui program se poate ajunge la 120.000 de tranzacţii pe piaţa secundară, care se adaugă celor 20.000 de operaţiuni cu imobile noi. În plus, în ceea ce priveşte riscurile, acestea sunt mai mici, întrucât există o garantare cu ceva mult mai consistent”, a menţionat Popp.

Locuinţele din „Prima Casă”, certificate energetic în clasele A sau B

O altă măsură propusă de acţionarul principal al Impact este impunerea ca locuinţele din programul „Prima Casă” să fie certificate energetic în clasa A sau B (cele mai eficiente din punct de vedere energetic), pentru accelerarea programului de termoizolare şi focusarea pe locuinţe noi. Popp a reamintit faptul că din 2010 nicio tranzacţie nu se mai poate realiza pe piaţa secundară dacă locuinţele nu au certificat energetic.

„Legea se aplică din 2010, dar nu precizează şi ce se întâmplă dacă nu se respectă”, a arătat acţionarul principal al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Dan Ioan Popp deţine 28% din acţiunile Impact, potrivit datelor de la finele lunii februarie, în timp ce Carmen Săndulescu, directorul economic al dezvoltatorului, controlează 11,5%.

În cadrul programului „Prima Casă” persoanele care nu deţin o locuinţă vor putea lua credit în limita a 60.000 de euro, care va fi garantat de stat. Persoanele vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa din preţul de achiziţie în cazul locuinţelor cu o valoare mai mare de acest prag.

SURSA: Mediafax