Propunerea care ar fi limitat libera circulație cu UE în Elveția este respinsă. Ce arată sondajele

Elveţienii au respins, în referendumul desfăşurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, transmit Reuters şi AFP.

Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri, transmite agerpres.ro

Ce arată sondajele de opinie

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elveţian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveţia se mută, în medie, 75.000 de cetăţeni UE, ceea ce duce la suprapopulare şi la creşterea preţurilor locuinţelor.

Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elveţieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulaţie ar agrava criza de lucrători calificaţi şi ar afecta negativ bunăstarea ţării.

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE şi Elveţia cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Ce spuneau susținătorii

În Elveția unii susțin că migrația nelimitată este cauza scumpirilor locuințelor, a lipsei locurilor de muncă, dar chiar și a ambuteiajelor în trafic.

„Nu vreau să văd că familiile elvețiene suferă din cauza milioanelor de imigranți veniți din Uniunea Europeană. Nu vom schimba programele noastre doar pentru a fi mai simpatici”, cu aceste cuvinte i-a salutat pe adepții săi Marco Chiesa, care a fost  ales în aceste zile președinte al Partidului Popular Elvețian (SVP), este scris pe magyarnemzet.hu

Politicianul, în vârstă de 45 de ani, s-a referit la una din întrebările referendumului care va fi organizat pe 27 septembrie și care a creat un mare interes internațional. Elvețienii trebuie să răspundă la întrebarea dacă Elveția ar trebui să limiteze imigrarea cetățenilor UE. Partidul Popular Elvețian antimigraționist, care, dealtfel, se bucură de cea mai mare popularitate, susține această inițiativă, deoarece, în opinia sa, migrația nelimitată a condus la creșterea prețurilor locuințelor, la pierderea locurilor de muncă, la creșterera poverii instituțiilor de stat, ba chiar și la formarea ambuteiajelor în trafic.

Deși Elveția nu este membră a Uniunii Europene, prin acordurile bilaterale și ca membră a Spațiului Schengen este strâns legată de comunitatea celor 27. Între Elveția și țările membre ale UE cetățenii pot circula liber și se pot angaja fără restricții. Potrivit partidelor parlamentare elvețiene, tocmai această legătură strânsă este garanția prosperității economice a Elveției, ba mai mult Uniunea Europeană este principalul partener comercial al său.

„Acesta este un joc de poker. Este o săritură în necunoscut. Este o iresponsabilitate. Nu avem un plan B”, a afirmat ministrul justiției Karin Keller-Sutter, politicianul liberalilor centriști, referindu-se la faptul că în cazul succesului referendumului, UE și Elveția vor trebui să renegocieze în termen de un an nu numai acordul care permite libera circulație a persoanelor, ci, printre altele, și acordul privind accesul la piața unitară, deoarece aceste acorduri se leagă unul de altul. Chiar și analiștii au atenționat că ”ieșirea” elvețiană nu ar fi echivalentă cu Brexit-ul, deoarece conform acordurilor încheiate cu UE, Bruxelles-ul este obligat să poarte negocieri cu Marea Britanie, în schimb față de Elveția – care nu este membră a UE – nu are această obligație.

„Sondajele arată deocamdată că elvețienii nu vor să își taie singuri craca de sub picioare, deoarece relația cu UE este în beneficiul lor”, a spus Stefanie Walter, profesor la Universitatea din Zürich, pentru portalul elvețian de limbă engleză Swissinfo.ch.