”În ciuda climatului de austeritate, trebuie să creștem”, și-a apărat planul comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski.
Propunerea privind viitorul buget la Uniunii nu a fost însă bine primită de statele net contributoare, cum ar fi Germania, Marea Britanie și Franța.
Astfel, executivul de la Bruxelles propune majorarea bugetului pe 2012 pentru capitolul Creştere economică durabilă, cu 8,3% pentru creditele de plată (aproximativ 57,7 miliarde de euro) şi cu 5,4% creditele de angajament (peste 67,9 miliarde de euro). Din aceste sume, Comisia propune alocarea a peste 45 de miliarde pentru coeziune (credite de plată) şi aproximativ 12,6 miliarde de euro pentru competitivitate.
Pentru capitolul Conservarea şi gestionarea resurselor naturale, se propune majorarea bugetului de plăţi la aproximativ 58 miliarde de euro (cu 2,8% mai mult faţă de 2011), dintre care peste 44 de miliarde pentru plăţile directe şi cheltuielile legate de piaţă şi 13,8 miliarde pentru dezvoltarea rurală, mediu şi pescuit.
La capitolul schimbările climatice, Comisia Europeană ar dori o creştere cu 6,1 procente a sumelor care urmează să fie alocate anul viitor, adică un buget total de 8,1 miliarde de euro.
Bugetul, adoptat spre sfârșitul anului
Tot o majorare se propune și pentru domeniul Libertate, securitate şi justiţie (creștere cu 6,8 % a bugetului privind – peste 868 de milioane euro), iar în cazul bugetului pentru cetăţenie scăderea creditelor de plată cu 0,3% (645,7 milioane de euro faţă de 647,1 milioane alocate în 2011).
Legat de iniţiativele emblematice ale UE, Bruxelles-ul dorește majorarea cu 5,1 % a bugetului Strategiei Europa 2020, la aproximativ 62,6 miliarde de euro, din care 1,9 miliarde pentru acţiunile referitoare la tineret.
Referitor la bugetul destinat administraţiei UE, Comisia Europeană intenționează să aloce un buget anual de credite de plată de aproximativ 8,3 miliarde de euro, dintre care doar 5,6% din bani sunt destinaţi pentru funcţionarea instituţiilor UE, restul sumei fiind consacrată regiunilor, oraşelor, întreprinderilor, oamenilor de ştiinţă şi cetăţenilor europeni.
În ceea ce priveşte propriul buget, executivul european a anunţat că optează pentru îngheţarea propriilor cheltuieli administrative pentru 2012, dar şi pentru menţinerea numărului actual de posturi.
Ca urmare a calendarului de adoptare a Bugetului pe 2012, Consiliul îşi va face publică poziţia cu privire la proiectul de buget în iunie, iar Parlamentul European în octombrie. Se estimează că Parlamentul European va adopta Bugetul final 2012 în luna noiembrie.
.