Principalul motiv invocat de iniţiatori pentru modificarea Legii nr. 41/1994 – privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune – a fost „acordarea unei protecţii sociale” pe fondul crizei economice.
„Eliminarea unei taxe de 4,2 lei, cât este taxa TV la nivel de gospodărie, nu rezolvă protecţia socială”, a spus Alexandru Lăzescu, Preşedinte – Director General al TVR, prezent la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor. Lăzescu a subliniat şi faptul că, în România, taxa TV este „cea mai mică din ţările europene”. Spre comparaţie, în Serbia, taxa este de 50 de euro pe an, iar în Cehia de circa 84 de euro pe an, adică de aproape 5 ori, respectiv 8 ori mai mare decât în România.
„Taxa TV este ridicol de mică acum. Dimpotrivă, ea ar trebui mărită substanţial şi indexată la inflaţie”, a spus şi Christian Mititelu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), organism ce reglementează industria de radio şi televiziune din România.
European Broadcasting Union (EBU), asociaţie care reuneşte majoritatea televiziunilor publice din Europa şi din care face parte şi Televiziunea Română, a transmis Parlamentului României, la începutul lunii decembrie, o scrisoare prin care îşi exprima convigerea că, „în calitate de parlamentari responsabili”, aceştia „fie vor retrage această iniţiativă periculoasă, fie o vor respinge”.
Reprezentanţii EBU invocau, printre altele, o rezoluţie a Parlamentului European din septembrie 2009, conform căreia „serviciile publice de radio şi televiziune trebuie să aibă resursele necesare şi instituţiile care să le permită să fie cu adevărat independente de presiunile politice şi forţele pieţei”. De asemenea, în acelaşi an, o recomandare din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut legislatorilor naţionali să se asigure că „organismele publice de radio şi televiziune au posibilităţi de finanţare adecvate pe termen lung pentru îndeplinirea misiunii lor”.
Despre modelul de finanţare al TVR:
* Din punct de vedere constituţional, raţiunea existenţei Societăţii Române de Televiziune (SRTV) – care este finanţată în proporţie covârşitoare din taxa de televiziune – se regăseşte în Constituţia României. Potrivit acesteia, statul român are obligaţia de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor, iar acest lucru implică o cheltuială publică. Din această perspectivă, art. 56, alin. 1 din Constituţia României susţine obligaţia cetăţenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe şi impozite. În baza acestui principiu constituţional, a fost reglementată taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organică – Legea 41/1994 republicată şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 978/2003. Această taxă este o taxă nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene.
* Televiziunea Română nu este o excepţie în peisajul media european. Modelul de finanţare multiplă a televiziunii publice – care include şi taxa TV – se întâlneşte la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union. Televiziunile publice care nu au printre sursele de finanţare o taxă TV sau o taxă de solidaritate sunt susţinute de guvernele ţărilor lor şi nu au atâtea limitări la încasările din publicitate precum Televiziunea Română.
* Prin lege, televiziunea publică are restricţii la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private. Canalele TVR pot difuza maximum 8 minute de publicitate într-un interval de o oră, în timp ce posturile private au dreptul la 12 minute de publicitate pe oră. De asemenea, TVR nu poate întrerupe programele – filme, talk-show-uri, ştiri etc – pentru a difuza publicitate, în timp ce posturile comerciale pot insera spoturi în cadrul programelor.
* Fondurile de la bugetul de stat alocate SRTv sunt destinate, în principal, utilizării staţiilor de emisie a radioreleelor şi a circuitelor video şi fonice – mergând în proporţie de 98% către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).
* Valoarea taxei TV în România este nemodificată din 2003, anul în care s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoanele fizice. Prin urmare, în România, taxa TV este sub 12 euro/an, adică sub 1 euro pe lună. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an; în Polonia, de 52 euro/an; în Slovacia, de 42 euro/an; în Marea Britanie, de 175 euro/an; Germania, 216 euro/an.