Mutarea datei Paștelui a creat o dezbatere publică, iar Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a reacționat și el. Bănescu spune că venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susține că schimbarea datei Paștelui este o problemă care trebuie să fie discutată în detaliu.
„Este o problemă care trebuie să fie discutată la nivelul Sfântului Sinod și de fiecare biserică în parte, inclusiv de biserica noastră. Data Paștelui nu are nicio legătură cu dogma. Noi, de Paște, nu sărbătorim o dogmă, ci o uriașă bucurie întemeietoare.
Subiectul sărbătoririi Paștelui a fost discutat de-a lungul istoriei și este o problemă de natură inter-bisericească. După cum se știe, Patriarhia Română a adoptat, ca și alte biserici ortodoxe, calendarul îndreptat, iar cei care nu au făcut-o încă, nu au niciun fel de explicație decât inerția și gradul de înțelegere superficial și scăzut.
Calendarul este o convenție fondată pe un adevăr științific. Vechiul calendar a rămas în urmă cu 13 zile. Să sărbătorești Paștele la data firească a unui calendar adus la zi ține de discernământ și de mică înțelepciune”, a spus Vasile Bănescu, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.
Lumina Sfântă vine după credința oamenilor
De asemenea, Vasile Bănescu afirmă că schimbarea nu va influența în niciun fel venirea Luminii Sfinte, pentru că aceasta nu depinde de calendar, ci de credința oamenilor.
„Nu se schimbă nimic, iar credința rămâne aceeași. Întrebarea ar fi: Lui Hristos i-ar plăcea să știe că este sărbătorit în mod diferit de creștinii din lume? Este o întrebare retorică, fără îndoială. Să sperăm că până în anii 2030 se va înțelege necesitatea adecvării la realitate.
Venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar, ci de rugăciunea și credința noastră. Evident că Sfânta Lumină va coborî și după un calendar îndreptat, în urma rugăciunilor făcute de patriarhul Ierusalimului.
Este cazul să se trezească la realitate și cei care încă nu au aderat la un calendar firesc”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Cum se calculează data Paștelui
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar celălalt cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.
În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Până la Marea Schismă, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată.
Au apărut voci în spațiul public care cer BOR să calculeze data Paștelui pe calendarul gregorian astfel încât catolicii și ortodocșii să celebreze Învierea la aceeași dată.