Iniţiativa legislativă promovată de liderul PSD, Liviu Dragnea, privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 va fi înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni sub rezerva depunerii raportului Comisiei pentru buget, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
'La şedinţa Biroului permanent, cea mai importantă discuţie a fost legată de iniţiativa legislativă promovată de PSD privind anularea a 102 taxe şi impozite. Propunerea legislativă a fost deja, la şedinţa pregătitoare, repartizată comisiilor de resort şi am hotărât ca în cazul în care raportul va fi gata până la începerea plenului, să spunem votului şi plenului. Am supus această propunere Biroului permanent, care a fost de acord, să intre pe ordinea de zi chiar astăzi, pentru că este solicitare de procedură de urgenţă', a declarat Tăriceanu la finalul şedinţei Bp de luni.
Referitor la faptul că propunerea de lege este discutată cu prea mare rapiditate în Senat, Tăriceanu a afirmat: 'Chiar cei care au luat cuvântul, chiar toţi din toate partidele au recunoscut că este o procedură care s-a mai folosit şi în alte ocazii, exact acelaşi tip de procedură'.
Senatorii din Comisia pentru buget se reunesc în şedinţă începând cu ora 15,00 pentru a analiza propunerea de lege şi pentru a întocmi raportul.
Pe 10 octombrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Senat propunerea de lege. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.
Între taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.
Prevederea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cuprinsă şi în programul economic de guvernare al PSD, preconizează, de la 1 ianuarie, un impact 'foarte mic', de 0,1% din PIB.