"Directiva 2006/112 CE privind sistemul de TVA la nivel comunitar prevede posibilitatea aplicării cotelor reduse de TVA, dar acestea nu pot fi mai mici de 5% şi trebuie limitate la cel mult două. De asemenea, Directiva prevede şi o listă cu bunurile/serviciile pentru care se poate aplica o cotă redusă de TVA; serviciile de publicitate nu sunt incluse în această listă, iar în ceea ce priveşte locuinţele, sunt prevăzute doar cele incluse ca parte a unor politici sociale", spune Alin Negrescu, Director Servicii de Asistenţă Fiscală în cadrul KPMG România, potrivit Hotnews.ro.
Precizările specialistului KPMG vin după ce șeful PSD, Liviu Dragnea a propus un proiect de lege care prevede cote zero de TVA în mai multe domenii.
Conform unei propuneri legislative disponibile pe pagina de internet oficială a Senatului, se are în vedere aducerea unor modificări Titlului VII – TVA din Codul Fiscal, printre care introducerea cotei zero de TVA pentru livrarea de locuinţe către persoanele fizice şi pentru serviciile de publicitate difuzate prin mass-media. "Aplicarea cotei zero pentru serviciile de publicitate reprezintă o propunere interesantă care poate naşte discuţii legate de oportunitatea şi necesitatea unei asemenea măsuri, dar nu ne aşteptăm că impactul să fie unul major. În schimb, în ceea ce priveşte vânzările de locuinţe, dat fiind dezvoltarea acestui sector, este de aşteptat că impactul să fie unul semnificativ", adaugă Alin Negrescu..
În opinia lui, aplicarea cotei zero reprezintă de fapt o scutire cu drept de deducere, respectiv cei care vor vinde bunuri imobile către persoane fizice nu vor fi supuşi obligaţiei de colectare a TVA, beneficiind în schimb de dreptul de deducere a taxei aferente achiziţiei sau construcţiei bunurilor respective.
"Eliminarea TVA ar trebui în mod evident să conducă la scăderea preţului locuinţelor pentru persoanele fizice deşi, experienţa ne-a arătat faptul în astfel de cazuri există tendinţa vânzătorilor de a-şi majora profitul prin absorbirea unei părţi din taxa eliminată în preţul bunurilor. De asemenea, pe lângă aspectele de ordin social, din punct de vedere economic, aplicarea cotei zero ar putea constitui un factor de stimulare şi creştere în sectoare precum cel imobiliar, materiale de construcţii, bunuri de larg consum, sectoare care au cunoscut o creştere importantă în cursul anul trecut", mai spune consultantul.
În ultimii ani oficialii români au lansat în dezbatere publică, în mod populist, mai mute proiecte de lege care ar fi pe placul populației însă care au șanse mici să treacă de vigilența Comisiei Europene. Este vorba de lanțul scurt de aprovizionare care ar fi urmat să asigure o desfacere de cel puțin 51% pentru produsele autohtone în marile magazine alimentare.
Deasemenea, o altă propunere avansată de vicepreședintele PSD, Niculae Bădălău, privind plata în România a impozitelor de profit datorate de companiile multinaționale, riscă să aducă România în dispută cu CE.