Hidroenergetica vrea să liciteze pe bursă 5% din energia produsă, iar Electra vrea să vândă 10% din energie pe piaţa liberă, portivit datelor transmise de reprezentanţii celor două companii Consiliului Concurenţei.
Specialiştii Consiliul analizează propunerile celor două companii care urmează a funcţiona în domeniul energetic pentru a vedea dacă există efecte negative ale înfiinţării acestora asupra concurenţei în sector.
Compania Hidroenergetica vrea ca timp de cinci să liciteze pe bursă 5% din electricitatea pe care ar urma să o producă. “Licitarea în mod transparent şi pe termen lung a unei cantităţi importante din producţia Hidroenergetica pe platforma OPCOM – PCCB (Piaţa Centralizată pentru Contarcte Bilaterale) va crea un cadru propice manifestării constrângerilor de natura concurenţială asupra părţilor implicate în operaţiunea de concentrare”, potrivit angajamentelor transmise Consiliului Concurenţei de Hidroenergetica.
De asemenea, potrivit acestora, “părţile vor transmite Consiliului Concurenţei raportări anuale cu privire la producţia de energie realizată în perioadele anterioare”. În ceea ce priveşte durata de cinci ani stipulată, aceasta “este de natură de a asigura o modificare semnificativă a structurii pieţei”.
Electra vrea să vândă 10% din producţie
La rândul lor, reprezentantii Electra au arătat că poate vinde pe piaţa liberalizată o cantitate de 10% din producţie, dar cu condiţia ca acelaşi angajament să fie luat în considerare pentru toţi producătorii din România. Cantitatea respectivă nu va fi vândută pe piaţa reglementată şi nici nu va fi blocată în contractele de furnizare pe termen lung.
„Pentru evitarea unor dezavantaje pentru Electra ce pot rezulta în urma acestor măsuri, ar trebui luat în considerare acelaşi angajament pentru toţi participanţii de pe piaţa de producţie din România. Cantitatea de energie ce poate fi oferită ar trebuie să fie egală cu 10% din producţia anuală vândută, care fie nu este vândută pe piaţa reglementată sau blocată în contractele de furnizare pe termen lung”, se arată în document transmis Consiliului Concurenţei. Cantitatea ar putea creşte pe măsura ce piaţa reglementată va scădea, se mai arată în angajament.
Analiza Consiliului este o fază intermediară
Potrivit preşedintelui autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, aceasta este o fază intermediară a procedurii, urmând ca pe baza analizei propunerilor celor două companii, a reacţiilor pieţei şi a informaţiilor strânse pe parcursul investigaţiei ce se află în derulare, Consiliul Concurenţei să ia o decizie finală cu privire la aceste concentrări economice.
Electra SA ar urma să fie formată din complexurile energetic Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica, SH Râmnicu Vâlcea, SH Sibiu, SH Târgu Jiu, sucursale (fără personalitate juridică) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Râmnicu Vâlcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).
Hidroenergetica va fi alcătuită din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroşeni şi Termoserv Paroşeni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistriţa, SH Buzău, SH Cluj, SH Curtea de Argeş, SH Haţeg, SH Porţile de Fier, SH Oradea, SH Sebeş şi SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistriţa, Hidroserv Slatina, Hidroserv Porţile de Fier, Hidroserv Curtea de Argeş, Hidroserv Sebeş, Hidroserv Haţeg şi Hidroserv Cluj), parte din Compania Naţională a Huilei după restructurare.