"Coaliţia a luat la cunoştinţă despre propunerile de modificare a Codului Fiscal anunţate în ultimele zile. (…) CDR consideră că propunerile anunţate constituie o bună bază de pornire a unui dialog real cu privire la simplificarea regimului contribuţiilor sociale, în sensul unificării contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi a celor de sănătate datorate de angajator şi de angajat, precum şi al plafonării reale per CNP a acestor contribuţii, aspectele legate de formularea prevederilor şi de tehnică legislativă rămânând a fi analizate şi corectate în procesul de dezbatere publică', se menţionează în comunicatul Coaliţiei.
Totodată, organizaţia susţine că va analiza în detaliu prevederile proiectului care va fi supus dezbaterii publice şi va participa la dialogul asupra implicaţiilor tehnice fiscale generate de schimbările vizate.
"De asemenea, CDR salută intenţia de clarificare şi simplificare a procedurii de analiză de risc în privinţa înregistrărilor de TVA, prin introducerea noţiunii de 'suspendare a codului de TVA' pentru o perioadă de 90 de zile în cazul în care se constată că un contribuabil prezintă risc fiscal ridicat în urma analizei de risc efectuate în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, urmând ca în această perioadă de suspendare să se verifice dacă acel contribuabil prezintă sau nu risc fiscal ridicat. Limitarea analizei la contribuabilii cu risc fiscal ridicat, precum şi eliminarea conceptului care a stat în mod eronat la baza solicitării formularului D088, şi anume acela privind evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura operaţiuni economice, poate elimina multe dintre problemele apărute în practica ultimelor luni", se subliniază în comunicatul CDR.
Totodată, Coaliţia reiterează că modificarea legislaţiei fiscale trebuie să fie făcută în mod transparent şi să ţină cont de principiul predictibilităţii fiscale pentru care militează întreg mediul de afaceri, considerând că o dezbatere publică pe marginea proiectului de modificare a Codului Fiscal ar trebui să aibă loc într-un interval de 6 luni până la implementare şi să conducă la amendamente benefice întregului mediu de afaceri, în sensul modernizării, simplificării şi reducerii birocraţiei fiscale.
Conform profit.ro, care citează un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului ar putea fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.
În replică, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice.
"Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente', a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării.
SURSA: Agerpres