În urmă cu douăzeci de ani, puțină lume auzise de el în afara Italiei. Astăzi a devenit un produs de larg consum și tinde să eclipseze notorietatea de secole a șampaniei.
Vinul Prosecco este creat sută la sută din strugurii Glera sau Prosecco, și din 2009, numele său reprezintă o denumire de origine controlată pentru vinurile spumante din zonele Conegliano și Valdobbiadene. În ultimii ani, exporturile de Prosecco au cunoscut în mod constant creșteri procentuale cu două cifre. Lanțul de magazine Tesco anunța anul trecut o creștere a vânzărilor de prosecco cu 50%, în condițiile în care în Anglia, de pildă, un spumant din patru vândute în luna decembrie la Tesco a fost Prosecco. Iar Anglia este doar al doilea importator din Europa, după Germania, care a depășit cifra de 8 milioane de sticle vândute anual.
Principalul motiv al succesului său este în mod cert prețul scăzut, incomparabil mai mic decât cel al șampaniei. Apoi este un vin ușor, fără pretenții, slab alcoolizat și foarte versatil. Vinurile spumante italienești sunt în general create prin metoda Charmat, care diferă de metoda Champenoise prin faptul că a doua fermentație se petrece tot în tancurile de inox, și nu în sticle. Această procedură este evident mai puțin costisitoare pentru producători și a fost perfecționată în ultimii ani cu rezultate remarcabile. Un „prosecco spumante“ din Valdobbiadene, care a trecut prin a doua etapă de fermentare după metoda clasică sau după cea italienească, face față cu brio unui public pretențios, obișnuit cu standardele de calitate franțuzești. Variantele mai ieftine sunt cele „neterminate“, ușor acidulate și se numesc frizzante sau gentile. De cele mai multe ori nu sunt făcute din struguri Glera sută la sută, ci sunt cupajate cu Pinot Bianco sau Pinot Grigio sau sunt făcute din alte soiuri italienești, cum este, de pildă Lambruso, un spumant specific regiunii Emilia Romagna.
Prosecco este o băutură gustoasă, cu arome predominante de lămâie, pepene și măr, de care nu te mai poți sătura în zilele lungi de vară. Categoric, este un aperitiv optim pentru această perioadă, care poate fi băut simplu sau combinat cu diverse lichioruri sau poate însoți cu succes o masă cu mâncăruri din carne albă și salate cu legume proaspete, ulei de măsline și aceto balsamico.
Cum citești un spumant
Iată câteva detalii despre înscrisurile pe care le găsim de obicei pe eticheta unei sticle de spumant. Dacă veți citi Blanc de Blancs pe etichetă, trebuie să știți că este vorba de un spumant făcut din struguri albi (Chardonnay, de pildă, dacă vorbim despre șampanie). Blanc de Noirs se referă evident la strugurii roșii (Pinot Noir sau Pinot Meunier la șampanie). Spumantul Brut are până la 15 grame de zahăr rezidual la litru, iar cel Extra-Brut se oprește undeva la 6 grame. Extra Dry are între 12 și 20 de grame, și unele dintre spumantele de acest fel pot fi chiar dulci. Cele seci au între 17 și 35 de grame, iar cele demiseci, între 33 și 50 de grame, unele dintre ele fiind bune de băut doar la desert.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.