Ovidiu Tender este unul dintre primii oameni de afaceri de după Revoluţie și totodată unul dintre cei mai cunoscuți milionari. Strângător din fire, Tender și-a creat un întreg business de pe urma achiziției companiilor aflate în stare financiară proastă pe care le-a susținut financiar până au ajuns profitabile, ca ulterior să le vândă, în profit. Din păcate,  criza economică și-a pus accentul și pe acest gen de afacere.

„Am peste 50 de companii în toată lumea. Eu am avut ca obiect de activitate achiziționarea firmelor în stare proastă și repunerea lor pe picioare, prin investiții. Absolut toate cele pe care le-am preluat s-au dovedit a fi succese. N-am pierdut la niciuna, dar acest gen de activitate a devenit imposibil de realizat din cauza căderii burselor. Mă pregătisem cu diferite achiziții de firme în dificultate mare, lucru pe care nu am mai putut să-l duc la îndeplinire în ritmul pe care mi l-am propus întrucât sursele de finanțare pentru activități de redresare sau creștere a valorii companiilor erau tocmai din vânzări de active deja mature sau chiar imobiliare“, explică Ovidiu Tender. „Nemaiexistând o piaţă pentru acestea, în momentul de față, am ajuns în imposibilitatea de a renunța la aceste programe. Din cauza asta am rămas cu un număr mare de societăți. Nu am probleme deosebite de funcționare. În general, afacerile se mențin, însă fără rezultate spectaculoase“, adaugă acesta.

Africa, un nou tărâm pentru afaceri

Prin urmare, milionarul s-a orientat către altceva. „Personal, am schimbat direcția de acțiune în domeniul resurselor minerale. Dar am rămas cu moștenirea pe care singur mi-am creat-o, în care am băgat bani foarte mulți și pe care azi nu-i pot monetiza, lucru care-mi creează probleme. Aş fi preferat să am numai ceea ce astăzi ar fi fost interesant“, declară milionarul. „În Africa, lucrurile stau puțin diferit. Am capacitatea ca pentru perioada de explorare să susțin proiectul. Intenția mea este să concep o plantă tehnică pentru a obține biocarburanți, plantă ce urmează a fi cultivată pe un milion de hectare. Aici vorbim de o investiție de o jumătate de miliard de dolari”, adaugă milionarul.

Resursele minerale sunt interesante, mai ales când există în spate și un acord la nivel înalt, transpus într-o concesiune pe 33 de ani. Ovidiu Tender are un parteneriat cu guvernul și președintele Gambiei, care i-au pus la dispoziție jumătate de țară pe care să o investigheze geologic. „În urma investigărilor, în situația în care voi găsi ceva care mă interesează, o să păstrez acordul. În situația în care nu mă interesează și voi găsi ceva, pot să vând în numele statului către terți pentru a-mi recupera ceea ce am investit, iar profitul îl vom reîmpărți“. Aceași formulă de busi­ness se dorește a fi aplicată și în alte țări din vestul Africii. „Sunt activități de o anvergură foarte mare care îmi asigură piața de desfacere pentru serviciile pe care le prestez eu, prospecțiuni geologice“, explică Ovidiu Tender.

Exploatarea resurselor minerale nu este singurul business pe care un om cu experiența lui Ovidiu Tender l-ar putea face în Africa. Prin urmare, acesta a decis să investească și în transportul aerian, mai ales că are experiența și know how-ul din România. Omul de afaceri este în negocieri avansate cu autoritățile din țările vest-africane, pentru intrarea cu aport de capital în acționariatul companiilor aeriene de stat.

Imobiliarele mai pot aștepta

Ca și alți milionari, Ovidiu Tender și-a înghețat proiectele imobiliare. De curând, a făcut o vizită la Madrid unde și-a vizitat complexul rezidențial aflat în construcție. „M-a prins criza cu el și a rămas în același stadiu ca atunci“, conchide Tender. Potrivit ultimei ediții a Top 300 Capital, are o avere estimată la 460 de milioane de euro.