Toţi cei 380 de săteni din localităţile Ardan, Şoimuş, Lunca şi Rustior au decis, în urmă cu patru ani, că cel mai bine pentru ei este să devină fermieri ecologici, mai ales că ei oricum cultivau fără să folosească niciun fel de chimicale.
„Povestea transformării noastre în agricultori bio a început cu totul întâmplător, în 2008, când am venit la Bucureşti la un forum privind agricultura ecologică. Când am ajuns acasă, am zis că trebuie să transformăm şi zona noastră într-una bio, pentru a ajunge ca judeţul Suceava, care era deja verde. Aşa că m-am apucat să citesc regulamentul european şi să învăţ legislaţia în domeniu, apoi le-am propus agricultorilor din sat să ne certificăm eco. Toată lumea a fost imediat de acord, pentru că la noi nimeni nu folosea chimicale şi ne era uşor să trecem la sistemul bio“, a povestit Petru Cătinean, iniţiatorul acţiunii de transformare a satelor bistriţene în unele ecologice.
Primii care au început acţiunea de conversie au fost sătenii din localitatea Ardan, toţi cei 173 de fermieri demarând, în 2009, procedura legală, pentru ca acum să fie deja certificaţi ca producători agricoli ecologici. I-au urmat şi sătenii din satele vecine, aşa că acum suprafaţa certificată sau în proces de conversie a ajuns la 4.000 hectare, iar numărul de animale la 3.500 de vaci şi 14.000 de oi. Sătenii eco au şi livezi întinse pe 230 hectare. „Este bine ca toată lumea din zonă să fie certificată ecologic, pentru că altfel apar probleme. Le-am explicat că animalele certificate nu pot păşuna pe un islaz care nu este eco şi nici animalele necertificate nu pot pătrunde pe o păşune certificată. Aşa că cel mai indicat este ca întreaga comunitate să treacă la sistemul ecologic“, a explicat Cătinean.

Preţuri duble şi subvenţii mari
Oricum, această decizie nu a fost greu de luat şi nimeni nu o regretă, pentru că beneficiile sunt substanţiale. „Oamenii sunt mulţumiţi pentru că au obţinut bani frumoşi după ce au decis să devină producători ecologici. Astfel, fiecare gospodărie a primit anul trecut câte 2.800-3.300 euro pe lună, în funcţie de perioada de conversie. Aceasta pe lângă faptul că acum putem vinde atât fructele, cât şi cerealele, laptele şi animalele la preţuri mult mai mari decât o puteam face înainte de a trece în sistem ecologic. De exemplu, acum vindem laptele eco la un preţ de 1,45 lei/litru, în condiţiile în care pentru un litru de lapte convenţional se oferă 0,6-0,8 lei“, a arătat Cătinean.
Pentru a reuşi să-şi vândă produsele, sătenii eco au decis să devină şi asociaţi, aşa au luat naştere trei asociaţii: a producătorilor de lactate, a crescătorilor de ovine şi a producătorilor de fructe. Întrucât cantitatea livrată este mare, fermierii pot obţine preţuri mai bune pentru produsele livrate. „Avem posibilitatea de a negocia pentru un preţ ceva mai bun, pentru că împreună obţinem o cantitate mare“, spune Cătinean. Anul trecut au trimis spre industrializare la fabrica din Reghin 1.500 tone de mere, la un preţ de 0,55 lei/kg, iar anul acesta au vândut 12.000 de miei în Italia, la un preţ de 12 lei pe bucată.
Succesul înregistrat de fermierii eco i-a convins şi pe alţii să intre în procesul de conversie, aşa că, în acest moment, în 33 de comune, din cele 58 câte există în judeţ, se practică agricultura ecologică.
Agricultorii eco se bucură de subvenţiile importante acordate de Uniunea Europeană. Atfel, în sectorul vegetal se dau 1.500 euro pentru agricultura ecologică practicată pe suprafeţe între 0,3  şi 5 hectare şi 2.300 pentru exploataţia care are între 5 şi 20 hectare. Fermele care au peste o sută de hectare primesc 3.800 euro/exploataţie. În sectorul animal, pentru mai puţin de 20 de bovine, se acordă un ajutor de 800 euro, iar peste 20 de capete, se dau 2.000 euro/exploataţie. Pentru ovine, se acordă un ajutor de 500 euro pentru mai puţin de 20 de capete, şi peste o sută de capete sprijinul ajunge la 3.500 euro/exploataţie. În apicultură, cei care au peste o sută de familii de albine primesc 950 euro.

"Oamenii sunt mulţumiţi pentru că au obţinut bani frumoşi după ce au decis să devină fermieri ecologici. Primesc subvenţii europene, iar produsele sunt vândute la preţuri mult mai mari" Petru Cătinean, preşedintele asociaţiilor de producători eco Ardan