În 2023, prosumatorii au creditat gratis furnizorii de energie cu peste 50 de milioane de euro, fără dobândă. În 2021, conform OUG 143, prosumatorii aveau dreptul să folosească energia injectată pe o perioadă de maximum 24 de luni.
Prosumatorii au creditat furnizorii de energie cu peste 50 de milioane de euro în 2023
Potrivit comunicatului, datorită unei interpretări discutabile a legislației în vigoare, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a impus prosumatorilor o perioadă obligatorie de 24 de luni pentru a beneficia de contravaloarea energiei injectate în rețea.
Această decizie a dus la crearea unei „linii de credit” gratuite în favoarea furnizorilor de energie, cu o valoare de peste 50 de milioane de euro.
„Diferenţa între preţul energiei active la preţul de contract al furnizorilor şi energia ce ar urma să fie plătită după 24 – 48 de luni este uriaşă”, precizează sursa citată.
Conform informațiilor furnizate de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România, obținute de la ANRE, cantitatea totală de energie electrică injectată în rețea de către prosumatori în anii 2022 și 2023 este estimată la aproximativ 660 GWh.
„O parte din această energie a fost vândută de furnizori la preţuri ridicate, de până la de două sau trei ori mai mari decât preţul de achiziţie de la prosumatori, generând un venit substanţial pentru furnizori.
Practic, toţi furnizorii cu care au avut contract prosumatorii au vândut mai departe, instantaneu, această energie activă, încasând banii lunar de la clienţii lor şi compensare de la stat”, se arată în comunicat.
Furnizorii de energie, amendați cu aproximativ 100.000 de euro
În ultimul an, furnizorii de energie au fost amendați cu aproximativ 100.000 de euro în total pentru întârzierea sau neemiterea facturilor către prosumatori. Cifrele arată însă că furnizorii au continuat să întârzie emiterea facturilor. Astfel, s-a prelungit „linia de credit” gratuită.
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) subliniază necesitatea încetării acestei practici de „creditare gratuită”. Așadar, solicită o revizuire a legislației în domeniu în consecință.
În prezent, energia surplus injectată de către prosumatori și comercializată de furnizori nu este plătită în luna următoare conform regulilor. Este însă încasată de furnizori de la proprii lor clienți. Această anomalie legislativă care avantajează furnizorii de energie prin crearea unei „creditări gratuite” cu sume semnificative ar trebui eliminată printr-o revizuire a legislației primare, se precizează în comunicat.
România, cel mai mic consum de energie electrică
Amintim că duminică, pe 14 aprilie, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric. S-a întâmplat între orele 12:00 și 15:00. A atins un record impresionant de doar 3.900 MW înregistrat în jurul orei 15:00. Aceasta reprezintă cea mai mică valoare înregistrată din 2007, anul în care Transelectrica a început să furnizeze date interactive privind producția și consumul.
Acest nivel redus de consum nu a mai fost atins de la începutul epocii moderne a României. Înainte, exista un consum industrial consistent. Iar acesta asigura o cerere zilnică de cel puțin 8.000 MW, fie în sezonul rece, fie în cel cald. Mai multe puteți afla aici.