RPIA: Sectorul energiei fotovoltaice s-a dezvoltat considerabil

Potrivit datelor transmise de RPIA (Asociația Română a Industriei Fotovoltaice), în România sunt instalate peste 3.200 MW în parcuri fotovoltaice, din care 1.630 MW sunt în parcuri industriale, iar prosumatorii au contribuit cu 1.610 MW, apropiindu-se astfel de nivelul de capacitate al parcurilor fotovoltaice industriale.

Reprezentanții RPIA au indicat că sectorul energiei fotovoltaice a avut o evoluție semnificativă începând cu anii 2010, influențată de implementarea schemei de sprijin cu certificate verzi.

După anul 2013, investițiile au încetinit din cauza instabilității legislative, iar între 2016 și 2020 au stagnat. Începând cu 2021, piața a cunoscut o redresare puternică, cu o creștere semnificativă a investițiilor.

„Sectorul energiei fotovoltaice s-a dezvoltat considerabil la începutului anilor 2010, stimulat de introducerea schemei suport a certificatelor verzi. Din 2013, investițiile au decelerat pe fundalul volatilității cadrului legislativ, ajungând la stagnare în intervalul 2016-2020.

Începând cu 2021 asistăm la o revitalizare a pieței, manifestată printr-o efervescență investițională. În 2023, după aproximativ o decadă în care dezvoltarea a fost minimală, au fost puse în funcțiune noi parcuri fotovoltaice totalizând 496 MW, printre care se numără Rătești 155 MW cel mai mare din regiune. Ne așteptăm ca în perioada următoare să adăugăm în mixul energetic național peste 5 GW în parcuri și 3,5 în prosumatori, ca urmare atât a introducerii contractelor pentru diferență, cât și a lansării apelurilor aferente PNRR, cât și Fondului pentru Modernizare.

Amintim că pentru a atinge țintele asumate la nivel european, de 42,5% energie din surse regenerabile, România ar trebui să ajungă – până în 2030 – la 11,1 GW în energie fotovoltaică, dintre care 6,1 GW în parcuri și 5 GW în instalații pe acoperișuri”, spun reprezentanții RPIA pentru Economedia.

Cum sunt distribuite capacitățile fotovoltaice pe regiuni?

  • În Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), capacitățile sunt de 27,2 MW în parcuri și 209,53 MW în prosumatori.
  • În Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), sunt instalate 77,5 MW în parcuri și 169,9 MW în prosumatori.
  • Regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) deține 694,8 MW în parcuri și 238,59 MW în prosumatori.
  • În Regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), capacitățile sunt de 215,9 MW în parcuri și 174,99 MW în prosumatori.
  • În Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș), sunt instalate 92,8 MW în parcuri și 184,55 MW în prosumatori.
  • În Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), capacitățile sunt de 265,3 MW în parcuri și 239,76 MW în prosumatori.
  • În Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), sunt instalate 194,3 MW în parcuri și 207,83 MW în prosumatori.
  • În București-Ilfov, capacitățile sunt de 12,4 MW în parcuri și 192,89 MW în prosumatori.

În ciuda îngrijorărilor recent exprimate de reprezentanții Transelectrica cu privire la impactul investițiilor în energii regenerabile asupra stabilității Sistemului Energetic Național, din cauza imprevizibilității generării acestora, patronatul fotovoltaic susține că noile capacități fotovoltaice dispecerizabile nu constituie o problemă majoră pentru rețea, în sensul strict al termenului.

RPIA: Toate proiectele care ajung în faza de construcție plătesc din fonduri proprii

Reprezentanții RPIA au subliniat că, în ciuda numărului mare de proiecte în fază de dezvoltare, doar o parte vor fi probabil implementate efectiv.

bani investitii
SURSA FOTO: Dreamstime

Ei au observat că operatorii rețelelor nu investesc pentru a obține avizele necesare pentru conectare.

„Deși există un număr foarte mare de proiecte în dezvoltare, din care, cu siguranță, doar o parte vor ajunge să fie construite, pentru eliberarea avizelor necesare pentru conectare nu sunt efectuate investiții de către operatorii de rețea.

În schimb, toate proiectele care ajung în faza de construcție plătesc, din fonduri proprii, lucrările necesare pentru asigurarea conectării, indiferent dacă vorbim despre întăriri, linii noi sau stații. Dificultățile survin ca urmare a modului în care procedura de conectare la rețea este reglementată, nefiind adaptată cerințelor actuale ale pieței.

Împreună cu Asociația pentru Energie Eoliană (RWEA), am propus, în repetate rânduri, introducerea mecanismului de garanții pentru conectare la rețea, care să creeze un set de precondiții clare pentru toți jucătorii din piață și actualizarea periodică a situației ATR-urilor și a Contractelor de Racordare, pentru a vedea – în mod real – câți MW sunt în dezvoltare, în construcție, în operare și în conservare, în ce zone și cui aparțin într-un mod total transparent”, mai spun reprezentanții RPIA.