În urma acestor controale realizat de Protecția Consumatorilor, autoritățile au întocmit 42 de procese verbale de constatare a contravenției (PVCC) și alte 13 procese verbale (PVC). De asemenea, au fost emise 28 de invitații către operatorii economici pentru clarificări suplimentare și s-au aplicat 75 de sancțiuni, dintre care 10 au fost avertismente.

Protecția Consumatorilor a dat sancțiuni de 358.000 de lei

Valoarea totală a sancțiunilor financiare impuse a ajuns la suma de 358.000 de lei. În plus, au fost retrase de la comercializare produse neconforme în valoare totală de 57.162,44 lei, reprezentând 769,77 kilograme de produse și 7.342 de bucăți individuale, inclusiv 34 kg de produse alimentare, potrivit informațiilor transmise de Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC).

Mai mulți operatori economici au fost sancționați în urma deficiențelor constatate. Printre aceștia se regăsesc:

  • BJK 28 IMPEX SRL – Sector 1;
  • RABDARE SI INCREDERE SRL (Magazin Răsfăț) – Sector 2;
  • FRESH FOOD SOLUTIONS SRL (Restaurant Nice Touch) – Sector 2;
  • Nizar Comerț Distrib SRL – Sector 3;
  • Sc Wee Transfer SRL (Abbysinian Etiopian Restaurant) – Sector 3;
  • EMPROD SRL (Fabrica de produse din carne „Priceputu”) – Sector 4;
  • A&A EXPRODCOM SRL – Sector 6;
  • MAZGA SRL – Ilfov.
ANPC
SURSA FOTO: ANPC

Autoritățile au dispus retragerea de pe piață a produselor neconforme

Printre firmele vizate s-a numărat și EMPROD SRL, companie românească fondată în 1993 și specializată în producția de produse din carne. Sub brandul „Priceputu”, compania produce inclusiv popularii mici preparați din carne de vită și porc de origine românească. Cu sediul în Sectorul 4 al Bucureștiului, EMPROD SRL a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de aproximativ 102,36 milioane RON, marcând o creștere de 22% față de anul precedent. Cu toate acestea, profitul net a scăzut cu 31%, ajungând la 3,2 milioane RON.

Pe lângă sancționarea operatorilor economici, autoritățile au dispus retragerea de pe piață a produselor neconforme și continuă monitorizarea situației, cu scopul de a proteja consumatorii și de a asigura respectarea standardelor legale în ceea ce privește calitatea și siguranța produselor comercializate.

ANSVSA a efectuat 11.628 de controale la nivel național

La rândul lor, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au realizat mai multe controale. Au fost vizate unități din industria alimentară de origine nonanimală. În urma acestor acțiuni, s-au aplicat amenzi contravenționale care însumează 2.272.400 de lei. Statistica arată că una din 40 de verificări a dus la sancționarea unităților neconforme.